Преди повече от пет години Доналд Тръмп слезе от златния асансьор на своя небостъргач Тръмп тауър в Ню Йорк, за да обяви президентска кандидатура, на която не се даваха големи шансове.

Тогава той беше аутсайдер с ограничено влияние в Републиканската партия, звезда на риалити шоу, известна с рекламиране на пържоли и вратовръзки, чиято кандидатура беше осмяна от политическия елит, предава ДПА.

Но печално известната реч на Тръмп същия ден, в която той нападна мексиканските мигранти, наричайки ги "изнасилвачи", предвещаваше една нестабилна политика, която по-късно обхвана Републиканската партия и в крайна сметка Белия дом.

Последствията от четирите години на Тръмп в Белия дом достигнаха връхната си точка по-рано този месец, когато орда от негови поддръжници нахлуха в сградата на Капитолия, в резултат на което загина полицай и временно беше спряно утвърждаването на победата на избрания за президент Джо Байдън.

"През цялото си президентство Тръмп се противопоставяше на Конституцията и нарушаваше законите, нормите, практиките и прецедентите, за което трябва да носи отговорност сега и след като напусне поста си", заяви група от над 1000 историци и писатели в отворено писмо, в което се застъпват за втори импийчмънт на президента.

"Никой бъдещ президент не трябва да се изкушава от примера на неговото открито неподчинение, останало безнаказано".

Тръмп отбеляза забележителни политически постижения и поражения, предизвика появата на безпрецедентно в американската политика конспиративно движение и подкопа вярата в основите на американската демокрация.

В краткосрочен план политическото движение на Тръмп доведе до исторически провал за Републиканската партия със загубата на двете камари на Конгреса и на Белия дом, преминали под контрола на Демократическата партия. Това е първата толкова драстична промяна от 1932 г. насам.

Той оставя страната опустошена от пандемия, която постоянно омаловажаваше. Тръмп ръководеше зле борбата срещу нея, като си спечели печална известност с размишленията дали дезинфектантът не може да бъде лечение и превърна насоките за опазване на общественото здраве като носенето на маски в част от културния конфликт в САЩ.

"Един историк винаги трябва да има предвид възможността 50 години по-късно някой президент да изглежда по-добре в някои отношения, отколкото се е струвал на собственото си поколение. Но въпреки това Доналд Тръмп няма да промени това, което е документирано", заяви през декември по Ем Ес Ен Би Си Майкъл Бешлос, историк, специализирал във въпросите на американската президентска институция.

"Той носи до голяма степен отговорността за смъртта на стотици хиляди американци, които не беше нужно да умрат".

Подкрепата на Тръмп за конспирации, недоволство и лични интереси разпространи в обществото екстремистки вариант на политиката, който дълго време беше подтискан от партийните лидери.

Сега, след като над 74 милиона американци гласуваха за Тръмп и голяма част от тези гласоподаватели вярват, че демократите са откраднали изборите, Тръмп позволи на голяма част от американското общество да живее във фалшива реалност, което може да окаже отражение на много аспекти от президентския мандат на Байдън.

Mакар че Тръмп изгради политическа база от твърди поддръжници, той настрои по-голямата част от страната срещу своя модел на саркастична политика, в резултат на което Аризона и Джорджия, два отдавнашни бастиона на консерватизма, се отметнаха и подкрепиха Байдън след десетилетия на управление на републиканците.

Освен това тръмпизмът стана катализатор за бързо развиващия се клон на лява прогресивна политика, която изглежда може да стане определяща за Демократическата партия през идните години.

След години, през които Републиканската партия одобряваше открито и мълчаливо ксенофобската реторика на Тръмп, много конгресмени демократи, чиято типична представителка е Александрия Окасио-Кортес, се борят за по-малко двупартийни компромиси и по-всеобхватни политики за климатичните промени, наказателното правосъдие и имиграционната реформа.

Във вътрешен план най-голямото политическо постижение на Тръмп според много републиканци е успешното назначаване на трима съдии от Върховния съд. Номинацията му на съдийката Ейми Кони Барет, представена само дни след смъртта на либералната икона Рут Бейдър Гинсбърг, промени категорично идеологическия баланс на съда в полза на консерватизма, което вероятно ще окаже ключова роля във въпросите на абортите, правото на притежание на оръжие и достъпа до здравеопазване през идните десетилетия.

Освен това Тръмп наложи твърда имиграционна политика, която доведе до укрепването на стена по части от границата на САЩ с Мексико. Той попречи на влизането на търсачи на убежище в страната и раздели над 3000 деца от родителите им на границата. За двете и половина години, след като Тръмп прекрати политиката на разделяне на деца от родителите им, властите все още не са открили родителите на 611 деца, според документи, представени пред съда през януари.

Президентът ръководеше и външна политика, която пренебрегваше европейски съюзници, подклаждаше търговска война с Китай, като същевременно наруши ядрената сделка с Иран и приемаше израелската окупация на Палестина.

Байдън може да успее бързо да премахне последствията от наследството на Тръмп върху някои външнополитически въпроси. Европа например приветства президентския мандат на Байдън с отворени обятия след години на негативна политика на Тръмп към региона. Освен това Байдън обеща да се присъедини отново към Парижкото споразумение за климата, като предостави на САЩ още една възможност да ръководят глобалната политика за климатичните промени.

Наследството на Тръмп вероятно ще се окаже по-трайно в други сфери. Не е ясно дали Байдън ще може да съживи ядрената сделка с Иран, след като администрацията на Тръмп наложи на Техеран задушаващи санкции и уби високопоставения генерал Касем Солеймани, стъпка, която едва не доведе до започването на война между двете страни.

"Макар че светът вече беше във все по-голям хаос и влиянието на САЩ вече отслабваше, Тръмп драстично ускори и двете тенденции", написа Ричард Хаас, председател на Съвета по външни отношения. "В крайна сметка той предава страната и света в далеч по-лошо състояние, отколкото когато ги наследи. Това е неговото притеснително наследство".

В същото време политиката на Тръмп към израелско-палестинския конфликт и Иран изглежда създаде ново статукво в региона, което утвърди контрола на Израел над териториите, за които претендират палестинците. Той установи ново американско посолство в Йерусалим, като за Байдън би било логически и политически незащитимо да го премести обратно в Тел Авив.

На 20 януари Байдън слага край на хаотичното управление на Тръмп, но бъдещето на Тръмп в Републиканската партия и в политиката на САЩ остава неясно - в края на краищата тепърва му предстои процес в Сената. Но трайното му въздействие несъмнено ще се запази.