Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев днес каза, че "разрушителната" политика на САЩ и техните съюзници увеличава риска от използването на ядрени, химически или биологични оръжия, предаде Ройтерс.

"Естествената последица от разрушителната политика на Съединените щати е влошаването на глобалната сигурност", заяви Патрушев, който е близък съюзник на президента Владимир Путин. "Увеличава се рискът да бъдат използвани ядрени, химически и биологични оръжия", каза той. "Международният режим за контрол на въоръженията е подкопан", предупреди Патрушев.

В същото време руският министър на отбраната Сергей Шойгу коментира отношенията между Русия и Китай. Той ги определи като "образец за стратегическо сътрудничество, основано на доверие и уважение" пред заместник-председателя на Централния военен съвет на Китай Чжан Юся, който е на визита в Москва, предадоха ТАСС и БТА.

"Ние, за разлика от някои агресивни западни държави, не създаваме военен блок. Отношенията между Русия и Китай са образец за стратегическо сътрудничество, основано на доверие и уважение", подчерта Шойгу.

Руският военен министър посочи, че ще обсъди с Чжан "по-нататъшни стъпки за засилване на двустранното сътрудничество в сферата на отбраната", както и въпроси от международния дневен ред.

Това е втората среща между Чжан и Шойгу за последните 10 дни, след като на 30 октомври те разговаряха в кулоарите на форум в Пекин отбелязва, Ройтерс.

Междувременно пресцентърът на Кремъл съобщи, че по-късно днес китайският генерал ще се срещне и с президента Владимир Путин. "И снощи, и тази сутрин ми зададоха въпроса... дали президентът ще приеме заместник-председателя на Централния военен съвет на Китай. Да, държавният глава ще го приеме днес", заяви говорителят на службата Дмитрий Песков.

По-малко от три седмици преди Русия да изпрати военни части в Украйна, руският държавен глава заяви пред китайския си колега Си Цзинпин, че партньорството между двете страни "няма граници", припомня британската агенция. Пекин се въздържа от критики срещу действията на Москва в Украйна, а САЩ предупредиха китайските власти да не изпращат оръжия на руската армия.