Реакцията на Запада няма да повлияе на плановете за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус, заяви днес говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и БТА.

"Плановете на Русия със сигурност не могат да бъдат засегнати от подобна реакция [на Запада]", заяви говорителят на Кремъл. Той припомни, че руският държавен глава Владимир Путин е обяснил всичко в изявленията си, направени в интервю в събота". "Няма какво да добавя към това", заяви Песков.

По-рано Путин заяви, че Русия ще разположи свои тактически ядрени оръжия в Беларус по искане на беларуската страна, точно както САЩ отдавна правят на територията на своите съюзници в Европа.

Президентът на Руската федерация отбеляза, че колегата му Александър Лукашенко отдавна е поставял този въпрос за разполагане на руско тактическо ядрено оръжие в Беларус. По думите на Путин такава договореност с Беларус не нарушава международните ангажименти по неразпространението на ядрено оръжие.

Москва вече е предала на Минск комплекси "Искандер", който може да бъде носител на ядрено оръжие, а изграждането на хранилище за тактическо ядрено оръжие на територията на републиката ще приключи на 1 юли, каза Путин.

След неговото изявление последва негативна реакция от страна на Запада. Върховният представител на Брюксел по външната политика Жозеп Борел предупреди Беларус, че ако позволи разполагане на руско ядрено оръжие на своя територия, ЕС ще въведе нови санкции. Външното министерство на Франция призова РФ да преразгледа своето решение, а в неделя Външното министерство на Украйна излезе с призив незабавно да бъде свикано извънредно заседание на Съвета за сигурност в ООН. 

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков опроверга и публикациите за подготвяно посещение на руския лидер Владимир Путин в Турция, предаде ТАСС.

Запитан дали такава визита се подготвя, Песков отговори с "не".

По-рано в турските медии се появиха твърдения за предполагаемо планирано посещение на руския лидер.

Руският президент редовно общува по телефона с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, като само от началото на тази година двамата са провели шест разговора, последният от които в събота, 25 март, напомня агенцията.