Руското министерство на външните работи организира онлайн флашмоб в подкрепа на арестуваната в САЩ рускиня Мария Бутина. Вчера на официалните страници на ведомството в Туитър, Фейсбук и Инстаграм беше публикуван призив потребителите да си сложат нейната снимка на профилите си, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Във връзка с ареста в САЩ на руската гражданка Мария Бутина започваме флашмоб в нейна подкрепа", се казва в съобщението на руското министерство, в което е поместена и снимка на момичето. Ведомството предлага и хаштага #FreeMariaButina ("Освободете Мария Бутина").

Рускинята беше арестувана във Вашингтон на 15 юли. Обвинена е, че участва в заговор с цел да извърши действия в полза на чужда държава на американска територия. Според американските тайни служби тя е извършвала такава дейност, без да се е регистрирала в министерството на правосъдието на САЩ като чуждестранен агент.

Снимка: Russian Foreign Ministry

Бутина трудно се приспособява към условията в затвора, но се чувства нормално и няма здравословни оплаквания, заяви руското посолство в САЩ.

Дипломатическата мисия добавя, че е получило право на консулска среща с нея след предприети от посолството усилия.

"Въпреки стреса и психическия натиск, който е трябвало да преживее при ареста, тя се чувства нормално и няма здравословни оплаквания", заяви дипломатическата мисия.

Междувременно основателят на британския фонд "Ермитаж кепитъл" Уилям (Бил) Браудър, осъден задочно на девет години затвор в Русия за умишлена безстопанственост и укриване на данъци, поиска от президента Тръмп да не бъде предаван на руските власти, защото се опасява за живота си. Той заяви това в интервю за Си Ен Ен.

"Да ме предадат на (руския президент Владимир) Путин ще означава да ме обрекат на смърт", каза Браудър. Той изрази надежда, че американските власти няма да приложат по отношение на него договора, за който Путин спомена на срещата си с Тръмп в Хелзинки.

"САЩ имат ясни закони за правната помощ с Русия, за екстрадициите и редица други въпроси", каза Браудър.

"Има си институции, действащи в съответствие с тези закони и не мисля, че в правиприлагащите органи на САЩ ще се намерят хора, способни на подобна мръсна сделка" с Москва, добави той.

На срещата в Хелзинки в понеделник Путин напомни, че между САЩ и Русия има действащ договор за правна помощ от 1999 г. и изрази готовност за съдействие по разследвания.

Путин предложи на специален прокурор Робърт Мълър да изпрати официално искане за правна помощ и заяви, че по силата на този договор руските следователи биха могли да разпитат всички подозирани в нещо от САЩ лица. Говорителят на руската главна прокуратура Александър Куренной от своя страна съобщи, че руските власти искат да разпитат бившия американски посланик в Москва Майкъл Макфол и Браудър, който вече е осъден задочно в Русия.

След срещата на върха Белият дом заяви, че разглежда възможността руското следствие да разпита американски граждани, които според Русия са замесени в незаконна дейност на руска територия. Но вчера прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс съобщи, че Тръмп не е съгласен с подобно предложение, и в същото време изрази надежда 12-те руснаци, обвинени задочно, че са участвали в намеса в американските избори, да дойдат в САЩ.