Като ответна мярка на експулсирането на двама руски дипломати от България, Русия обяви двама служители на българското посолство в Москва за персона нон грата, съобщи руското Външно министерство, след като по-рано днес българският посланик беше привикан там.

Така Русия отвърна на удара по шпионски скандал, при който през март прокуратурата повдигна обвинения в шпионаж в нейна полза на шестима души, сред които има настоящи и бивши служители на военното разузнаване. По данни на разследващите те са предавали секретна информация за НАТО и ЕС на двамата руски дипломати, които бяха изгонени. Още тогава Москва обяви, че си запазва правото на ответни мерки. 

"На 20 април посланикът на България Атанас Кръстин беше призован във Външното министерство на Русия, където му беше връчена нота от министерството за обявяване за персона нон грата на първия секретар на консулския отдел на посолството на България в Русия Н. Панайотов и на първия секретар на отдела по търговско-икономически въпроси на посолството на България в Русия Ч. Христозов. На тези сътрудници е наредено да напуснат територията на Руската федерация в срок до 72 часа", се казва в официалното изявление на руските власти, цитирано от БТА.

"Причината за това са действията на МВнР на Република България, което на 22 март 2021 г. обяви двама дипломати от руското посолство в София за персона нон грата за действия, несъвместими с Виенската конвенция. На днешната среща не бяха изтъкнати други причини за действията на руските власти", заявиха пък от българското Външно министерство.

Посланикът на САЩ в Москва Джон Съливан тази седмица ще се върне във Вашингтон за консултации, в обстановка на изострено напрежение между двете страни, съобщи междувременно посолството, цитирано от Франс прес.

"Смятам, че е важно да разговарям пряко с новите си колеги от администрацията на президента Байдън за сегашното състояние на двустранните отношения между САЩ и Русия", заяви Съливан, цитиран от говорителката си Ребека Рос.

В петък Кремъл посъветва американския дипломат да се прибере в САЩ, отбелязва АФП.

Съливан добави, че смята да се върне в Русия до няколко седмици, преди евентуалната среща на върха между президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин, съобщи РИА-Новости, цитирана от Ройтерс.