Назначената от Москва окупационна администрация отрече руската армия да се подготвя да се изтегли от Запорожката АЕЦ в Украйна и припомни, че на 25 ноември концернът "Росенергоатом" е обявил планове за създаване на резервен източник на електрозахранване за станцията.

Тя излезе с този коментар днес, след като вчера ръководителят на украинския държавен ядрен оператор "Енергоатом" Петро Котин каза, че има признаци за възможно руско изтегляне от атомната електроцентрала в югоизточната част на страната.

"Медии активно разпространяват фалшиви новини, че Русия уж планира да се изтегли от (град) Енергодар и да напусне (Запорожката АЕЦ край града). Тази информация не е вярна", заяви в "Телеграм" назначената от Москва администрация в окупираната част от Запорожка област, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В унисон с твърденията на шефа на "Енергоатом", Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, каза снощи, че не се съмнява, че Русия ще се изтегли от Запорожката АЕЦ. Руските сили започват да се изтеглят към границите на страната и Украйна ще си върне контрола върху атомната централа, заяви Подоляк.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили обяви днес, че при сражения близо до Енергодар в края на миналата седмица са били унищожени шест единици руска военна техника и ранени около 30 руски войници.

Твърденията и на двете страни в конфликта не са проверени по независим път, отбелязва Ройтерс.

Много служители на Запорожката АЕЦ живеят в Енергодар. Русия превзе през март най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Двете страни в конфликта се обвиняват взаимно в обстрел на Запорожката АЕЦ. Всяка от тях обвинява другата, че създава риск от ядрена катастрофа.

Назначените от Москва власти в Нова Каховка съобщиха за убита жена и ранен мъж при украински обстрел по града в частично окупираната Херсонска област в Южна Украйна снощи, предаде ТАСС.

Нанесени са щети и на инфраструктурата.

В петък окупационната администрация съобщи за седем убити цивилни при украински обстрел по Нова Каховка - стратегически град на източния бряг на Днепър. По-рано този месец руските въоръжени сили се изтеглиха от териториите, които бяха окупирали в Херсонска област на западния бряг на реката.