Федералната служба по надзор на информационните технологии и масовите комуникации (Роскомнадзор) намери в интернет ресурсите на БиБиСи (BBC) материали с терористична насоченост. Това се казва в съобщение на службата от четвъртък, 10 януари, цитирано от ТАСС.

"В момента са разкрити материали, които излъчват идеологически указания към международни терористични организации (цитати на терориста Ал-Багдади, лидер на забранената в Руската федерация терористична "Ислямска държава"). Извършва се проверка, за да се установи дали тези материали не противоречат на руското антитерористично законодателство", подчерта Роскомнадзор.

Агенцията ще проверява излъчванията на BBC World News в периода от 14 януари до 31 януари, за да установи отговаря ли той на изискванията за телевизионно и радиопредаване.

"В периода от 14 януари до 31 януари 2019 г. ще бъде извършена проверка дали британската телевизия се съобразява с лицензионните и задължителните изисквания в областта на телевизионното и радиоразпръскването", се казва в съобщението на Роскомнадзор.

В сряда, 9 януари, на британската компания е изпратено искане да предостави документи, които потвърждават спазването на закона за ограничаване на пряк или косвен контрол върху руските медии от страна на чуждестранни организации. БиБиСи трябва да предостави информацията до 16 януари 2019 г.

Че започва проверка в BBC World News и интернет сайтовете на Би Би Си Роскомнадзор съобщи на 21 декември 2018 г. Проверката се разглежда като отговор на натиска на Великобритания върху руската държавна англоезична телевизия Russia Today (RT).

Роскомнадзор тогава заяви, че проверките са отговора на Русия на решение на британския медиен регулатор Ofcom, който ден по-рано съобщи, че RT е нарушила правилата за безпристрастност в някои от своите новинарски и публицистични предавания.

От Оfcom тогава обявиха, че обмислят налагането на някакъв вид санкция на RT, която се финансира от руската държава, като уточниха, че предприемат мярката заради отразяването на отравянето във Великобритания на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Маргарита Симонян, главният редактор на RT, отбеляза в "Туитър" тогава, че Ofcom вероятно планират да отнемат лиценза за излъчване на телевизията ѝ във Великобритания.

В края на миналата година руските държавни медии критикуваха БиБиСи, че се опитва фалшиво да докаже, че Москва е замесена в подстрекаването на уличните протести във Франция, което Москва отрече.