Русия заяви в четвъртък, че доставяните от Запада на Украйна модерни оръжия се отправят към черния пазар, а след това - и в ръцете на екстремистки и престъпни групи в Близкия изток, Централна Африка и Азия, предаде Ройтерс.

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, западни държави снабдиха Киев с големи количества оръжия в опит да му помогнат.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че членовете на НАТО са изпратили общо поне 700 артилерийски системи, 80 000 преносими ракетни системи, 800 000 артилерийски снаряди и 90 милиона патрони.

"Значителна част от тези оръжия вече се намира или скоро ще бъде на черния пазар. Сега световната общност е изправена пред този проблем", каза пред репортери Захарова, без да представи доказателства в подкрепа на своите твърдения.

"Военните товари на НАТО се оказват в ръцете на терористи, екстремисти и престъпни групировки в Близкия изток, Централна Африка и Югоизточна Азия", увери тя.

Русия отдавна предупреждава, че оръжията, предназначени за Украйна, може да попаднат в ръцете на престъпници, но не предоставя конкретни данни, отбелязва Ройтерс.

Западните лидери казват, че искат да помогнат на Украйна да победи Русия, въпреки че президентът на САЩ Джо Байдън се опитва да предотврати директна конфронтация между НАТО и Русия. Украйна междувременно иска все повече оръжия от Съединените щати и техните съюзници, посочва Ройтерс.

Някои служители по сигурността обаче са обезпокоени.

Генералният секретар на Интерпол Юрген Щок заяви през юни, че някои от съвременните оръжия, изпратени на Украйна, ще се окажат в ръцете на организирани престъпни групи, припомня БТА.

През юли Европол каза, че работи в тясно сътрудничество с Киев, за да предотврати тази опасност. "Потенциална заплаха, наблюдавана в миналото във военни зони, е, че огнестрелни оръжия може да попаднат в неподходящи ръце", отбеляза европейската агенция за полицейско сътрудничество.

Европол предупреди, че разпространението на огнестрелни оръжия и взривни вещества в Украйна е възможно да доведе до увеличаване на трафика на боеприпаси в ЕС по установени контрабандни маршрути или чрез онлайн платформи. Тази заплаха може да стане още по-голяма след края на войната, добави агенцията.