Руското министерство на отбраната съобщи днес, че група руски журналисти са били атакувани от украинските въоръжени сили в Запорожка област, предаде Ройтерс. Южната Запорожка област е една от четирите, които Русия обяви за анексирани след началото на инвазията си с десетки хиляди войници през февруари миналата година.

Според информация на ТАСС телевизионен кореспондент е бил ранен от отломки от боеприпаси при нападението, извършено с украински дрон. Репортерът е бил откаран в медицинско заведение, като няма опасност за живота му, уточни руското министерство на отбраната.

"На 22 ноември 2023 г. въоръжените сили на Украйна нанесоха удар с осколочни боеприпаси от безпилотен летателен апарат по група от руски журналисти, изготвящи материали за обстрела на украинските въоръжени сили по населени места в Запорожка област. В резултат от атаката на украинските безпилотници охлузни рани е получил кореспондентът на телевизионния канал "Русия 24" Борис Максудов", се казва в съобщението на министерството, цитирано от ТАСС и БТА.

Агенцията уточнява, че във въпросната група журналисти е бил и нейният фоторепортер Алексей Коновалов, който не е пострадал.

Притеснение от настъпващата зима, която ще утежни военните действия, изрази украинският президент Володимир Зеленски.

Украинските войски са изправени пред "тежки" отбранителни операции в някои части на източния фронт на фона на настъпването на лютите зимни студове, но силите в южната част на страната все още извършват настъпателни действия, заяви Зеленски, предаде Ройтерс.

Тази есен руските войски започнаха офанзивни действия в различни части на фронтовата линия в източната част на Украйна, опитвайки се да напреднат към опустошения град Авдеевка и в североизточната част на страната между градовете Лиман и Купянск.

"Тежко време, тежка отбрана на фронтовете (по посока бел. ред.) Лиман, Бахмут, Донецк и Авдеевка. Настъпателни действия на юг", написа Зеленски в "Телеграм".