Според руското министерство на отбраната киевският режим планира да извърши провокация срещу Приднестровието в близко бъдеще. Акцията според Москва ще бъде осъществена от части на украинските въоръжени сили с участието на националистическата формация "Азов". 

"Според наличната информация киевският режим подготвя в близко бъдеще въоръжена провокация срещу Приднестровската молдовска република, която ще бъде осъществена от части на въоръжените сили на Украйна, включително с участието на националистическата формация "Азов", заявиха от военното ведомство пред журналисти в четвъртък. 

От руското министерство добавят, че поводът за нахлуването е инсценировка на нападение на руски войски от Приднестровието. "За тази цел украинските диверсанти, участващи в инсценираното нахлуване, ще бъдат маскирани в униформи на военнослужещи от въоръжените сили на Руската федерация".

Министерството на отбраната следи отблизо ситуацията на границата на Украйна с Приднестровието и е готово да реагира на всякакви промени в обстановката, казват още от ведомството на Сергей Шойгу. 

Междувременно испанският премиер Педро Санчес обяви, че отива в Киев "година след началото на войната", предизвикана от инвазията на Русия в Украйна. 

"Ще подкрепяме Украйна и народа ѝ, докато мирът се върне в Европа", увери ръководителят на испанското правителство в съобщението си, придружено от видео, в което се вижда как слиза от влак в Киев. Видеото в "Туитър" е придружено с текст на испански и украински език. 

Санчес ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, съобщи испанската правителствена пресслужба, цитирана от ТАСС и БТА. При пристигането си в украинската столица испанският премиер е посрещнат от украинския заместник външен министър Андрей Мелник, от посланика на Украйна в Мадрид и от испанския посланик в Украйна.