Службата за външно разузнаване на Русия обвини днес Украйна, че е складирала доставени от Запада оръжия, включително реактивни системи за залпов огън "Хаймарс" (HIMARS), в атомните си електроцентрали, предаде Ройтерс.

СВР не представи доказателства в подкрепа на своите твърдения, отбелязва агенцията и прави уговорката, че не може да провери тяхната достоверност.

В изявлението пише, че доставени от Съединените щати ракети "Хаймарс", системи за противовъздушна отбрана и артилерийски боеприпаси са били разположени в Ровненската АЕЦ в Северозападна Украйна. Според СВР това е станало през последната седмица на декември, добавя БТА.

Украинските атомни електроцентрали са в центъра на вниманието от началото на конфликта, отбелязва Ройтерс. Руските въоръжени сили превзеха неработещата АЕЦ Чернобил по-малко от 48 часа след като нахлуха в съседната държава, а малко по-късно - и най-голямата атомна централа в Европа - Запорожката АЕЦ.

Киев и Москва се обвиняват взаимно за обстрелите на Запорожката АЕЦ. Украйна твърди още, че Русия използва атомната централа като оръжеен склад.

Международната агенция за атомна енергия изрази силно безпокойство заради атаките срещу централата и предупреди за риск от ядрена катастрофа.

Шефът на ЧВК "Вагнер" прие сравнението с Распутин

Междувременно основателят на руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че приема да бъда сравняван с монаха Григорий Распутин, лекувал сина на цар Николай Втори от хемофилия. В същото време Пригожин каза, че работата му не е да спира кръвотечения, а да пролива кръвта на враговете на Русия, предаде Ройтерс.

"Не съм много запознат с историята на Распутин, но доколкото ми е известно, важно негово качество е било, че е успял да спре кръвотечението на младия царевич със заклинания", заяви той, цитиран от пресслужбата си, в коментар на статия от края на миналата седмица във в. "Файненшъл таймс", в която нарастващото му влияние в Кремъл е оприличено на това на Распутин върху съпругата на последния руски цар.

"За съжаление, не мога да спирам кръвотечения. Аз пускам кръв на враговете на нашата родина. И не със заклинания, а в пряк досег с тях", заяви Пригожин, цитиран от БТА.

Той призна едва наскоро, че е основал групата "Вагнер", която играе важна роля в опитите на Русия да установи пълен контрол над украинската Донецка област.

Бойци на частната военна милиция освен това са разположени в редица африкански страни, където воюват най-вече срещу екстремисти. През последните месеци в интернет се разпространяват видеозаписи, на които основателят на "Вагнер" убеждава руски затворници да се включат в боевете в Украйна.

Паралелът, който "Файненшъл таймс" направи между ролята на Пригожин сега и тази на Распутин в руския императорски двор, не е единствен по рода си: миналата година подобно сравнение направи и руски журналист.

Британският всекидневник отбеляза, че основателят на "Вагнер", подобно на чеченския лидер Рамзан Кадиров, друг деен поддръжник на войната, "се е позиционирал като виден критик на военните, бюрократите и бизнес елита, които (според него) провалят (президента Владимир) Путин с нерешителния си и некомпетентен подход към войната".

Пригожин каза, че паралелите с Распутин са "напълно очевидни", и добави, че вижда ролята си като на човек, който трябва да дисциплинира своенравните западняци.

"Когато децата вършат пакости, те се опитват да привлекат вниманието на баща си с всякакви неочаквани номера. Така че това, което американците трябва да направят, е да дойдат при баща си, да помолят за прошка и да започнат да се държат нормално", заяви Пригожин.

Распутин е убит през 1916 г. от група руски благородници, които се опасявали от растящото му влияние върху царското семейство, отбелязва Ройтерс.