Русия не извършва дейности по засилване на военното си присъствие в Азовско море, каза днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Така тя коментира на пресбрифинг приетата от Общото събрание на ООН по предложение на Украйна резолюция за проблема за милитаризацията на Крим и акваториите на Азовско и Черно море.

"Заложените в проекта тези за някаква милитаризация на Крим и на части от Черно и Азовско море от Русия противоречат на истината. Русия не засилва военното си присъствие в Азовско море, там няма руски военноморски бази", каза Захарова.

Украйна може да използва тристранните консултации през януари с Русия и ЕС за газовия транзит, за да разпалва антируска пропаганда с цел на набере точки преди президентските избори, заяви говорителката на руското външно министерство. Тя напомни, че от провеждането на редовната среща през декември се е отказала именно украинската страна.

Захарова обвини също така САЩ, че са принудили младата руска гражданка Мария Бутина да се признае за виновна по абсолютно абсурдни обвинения, че е руска агентка, предаде Ройтерс.

Бутина се призна за виновна пред американски съд във Вашингтон миналата седмица по споразумение с прокуратурата с цел да облекчи присъдата си. Тя прие обвинението, че е работила заедно с високопоставен руски служител да се внедри във влиятелната американска Национална асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие, чрез която да установи контакти с консервативни активисти и политици като агент на Москва.

Според Захарова, цитирана от ТАСС, над Бутина е бил упражнен политически шантаж, като тя е била държана в затвора при непоносими условия и е била заплашвана с дълга присъда, за да се използва случаят за поредната истерия около някаква руска намеса във вътрешните работи на САЩ.

Русия ще продължи да работи за "най-скорошно освобождаване на Бутина и за нейното връщане в родината", допълни тя.

30-годишната рускиня бе арестувана във Вашингтон на 15 юли, в навечерието на срещата на президентите на Русия и САЩ, Владимир Путин и Доналд Тръмп в Хелзинки. Тя бе обвинена в участие в заговор с цел извършване на дейност в полза на руското правителство на територията на Съединените щати, при това без да се регистрира в американското министерство на правосъдието като агент на чужда държава, припомня ТАСС.