Кремъл увери днес, че не разполага с информации за новия случай на отравяне с нервнопаралитичното вещество "Новичок" в Англия, предадоха световните агенции. Отравянето стана четири месеца след отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

"Нямаме информации за субстанцията, която в действителност е била използвана и за начина, по който тя е била използвана", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той допълни, че е много обезпокоен от повторното използване на такива вещества в Европа.

Мъж и жена, британски граждани, бяха намерени в критично състояние в събота вечерта в дома им в Еймсбъри, на десетина километра от Солсбъри, където през март бяха отровени Скрипал и дъщеря му. Британски медии съобщиха, че според местни жители името на жената е Дон Стърджис, а мъжът се казва Чарли Роули.

"Русия предложи още в началото на Великобритания общо разследване за използването на нервнопаралитично вещество в Англия срещу Скрипал и това предложение остана без какъвто и да е било отговор", каза още Песков. Той упрекна Лондон, че не показва никакъв интерес към такива стъпки.

По-рано днес британският държавен министър по въпросите на сигурността Бен Уолъс прикани Русия да даде подробности за нападението с нервнопаралитичното вещество "Новичок" срещу бившия двоен агент Скрипал и дъщеря му. Призивът бе отправен, след като преди няколко дни двама британски граждани бяха отровени със същото вещество, припомнят агенциите.

Постоянното представителство на Русия в ОЗХО пък определи в Туитър като глупава мисълта, че Москва "отново" е използвала нервнопаралитичното вещество, наричано "Новичок", предаде ТАСС.

"За колко ли глупава смятат те Русия, че да използва "отново" т. нар. "Новичок" в разгара на световното по футбол и след специална сесия на конференцията на страните участнички в Конвенцията за забрана на химическите оръжия, на която бе взето решение ОЗХО да получи атрибутивни функции? - пита руската мисия. - Шоуто трябва да продължи, така ли?"

Великобритания се насочва към хипотезата, че двамата жители на английския град Еймсбъри, пострадали от нервнопаралитично вещество, са станали жертви на последици от атаката срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март. Това заяви днес пред Четвърти радиоканал на Би Би Си британският държавен министър по въпросите на сигурността Бен Уолъс, съобщи Ройтерс.

"Работната хипотеза ще е, че са пострадали било от последици на предходното нападение, било от нещо друго, но не са били непосредствената цел", каза Уолъс.

"След проучването на проби мога да потвърдя, че мъжът и жената са били изложени на въздействието на нервнопаралитичното вещество "Новичок", определено като същото нервнопаралитичното вещество, с което бяха отровени Сергей и Юлия Скрипал", съобщи по-рано днес ръководителят на контраразузнаването Нийл Басу, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.