Киев се е опитал да атакува с дронове Кремъл, съобщи руското президентство. Русия разглежда това като терористична акция и опит за покушение на президента. Украйна официално отрече да има нещо общо с атаката.

"Тази нощ киевският режим направи опит да нанесе удар с безпилотници по Кремълската резиденция на президента на РФ", информират от президентската институция. Опитът е бил извършен с два дрона, които са свалени.

Президентът Владимир Путин не е пострадал. В момента на атаката той не се е намирал в Кремъл, уточнява РИА "Новости", като цитира говорителя му Дмитрий Песков.

Дроновете са обезвредени в резултат на предприети действия от военните и спецслужбите. Те са били извадени от строя посредством апаратура за радиолокационна борба. Няма пострадали от осколките, след като дроновете са били унищожени, няма и нанесени материални щети, уточнява Кремъл. Московският кмет Сергей Собянин издаде заповед за забрана на дронове в небето над Москва.

Кремъл разглежда опита за атака на киевския режим като планирана терористична акция и покушение срещу президента на Руската федерация в навечерието на Деня на Победата.

"Оценяваме тези действия като планирана терористична акция и покушение на президента на Руската федерация, предприети в навечерието на Деня на Победата и парада за 9 май, където се планира да присъстват и чуждестранни гости", заявяват от Кремъл, информира ТАСС. 

Парадът на Червения площад ще се състои и няма да бъде отменян, уточни Песков.

В социалната мрежа се появи и видео със самия взрив, публикува го и държавната украинска агенция УНИАН, която също информира за обвиненията на Москва към Киев. 

Руската страна си запазва правото да отвърне с ответни мерки тогава, когато и където сметне за необходимо, отбелязват още в официалното съобщение от президентството на Руската федерация.

Председателят на Думата Вячеслав Володин пък дори призова за използване на такова оръжие, което да унищожи киевската власт.

"Никакви преговори с режима на Зеленски не може да има. Трябва да поискаме употреба на оръжие, което е способно да прекрати и да унищожи киевския терористичен режим", заяви Володин в своя Телеграм канал.

Ежедневният работен график на Путин не е претърпял промяна и продължава в обичаен режим, уточни пред медиите говорителят на президента Дмитрий Песков.

Във вторник Владимир Путин е бил в Санкт Петербург, където следобед е взел участие по видеовръзка в пускането на трамвайното движение в Мариупол и е провел съвещание с правителството, както и няколко работни срещи.

В сряда, както уточни пред руските журналисти Песков, Путин е работил в подмосковската резиденция Ново Огорьово, където е провеждал срещите си. 

Украйна отрече да има отношение към нощните атаки с дрон по Кремъл, съобщи УНИАН.

Задачата на украинската държава във войната е освобождението на окупираните територии, а не удари по Москва, коментира прессекретарят на президента Володимир Зеленски - Сергей Никифоров, в коментар пред BBC News по повод нощната атака с дронове.

"Нямаме информация за така наречените нощни атаки по Кремъл, но, както неведнъж е казвал президентът Зеленски, всички налични сили и средства Украйна съсредоточава към освобождаването на собствените си територии, а не към атака над чужди", каза Никифоров.

Говорителят на Зеленски отбеляза, че случилото се в Москва не трябва да се счита за терористичен акт, за разлика от руските ракетни удари по жилищни сгради в Днепър и Уман.