Руското министерство на вътрешните работи обяви за издирване беларуския гражданин Сергей Савелиев, предоставил на правозащитна организация над 1000 видеоматериала, показващи изтезания в руски затвори, и поискал политическо убежище във Франция, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Според разпореждане, публикувано на сайта на руското вътрешно министерство, 31-годишният Савелиев е издирван в рамките на криминално разследване. Не се дават подробности.

Младият мъж е излежал присъда от седем години и половина по дело за трафик на наркотици и е бил освободен през февруари 2021 г. По време на изтърпяване на наказанието Савелиев е изпратил на правозащитна организация много видеозаписи с насилие и сексуални посегателства срещу затворници. Организацията "Гулагу-нет" (Gulagu.net), защитаваща правата на затворниците, разпространи този месец предоставените й от Савелиев записи, показващи жестокости и сексуални издевателства в затвор в Саратовска област, на около 700 км югоизточно от Москва.

След публикуването на кадрите бяха уволнени петима висши затворнически служители и бяха образувани няколко наказателни разследвания.

Във видеокоментар, разпространен днес от "Гулагу-нет", Савелиев каза, че не е изненадан от включването си в списъка с издирвани лица, и заяви, че в момента се намира във Франция.

Савелиев е програмист, помагал за поддръжката на вътрешната компютърна мрежа и видеокамерите в затвора, докато изтърпявал присъдата си. Затова той предполага, че руските власти може да го обвинят в разкриване на държавни тайни.

"Имайки предвид информацията, която вече направихме публично достояние, бих искал да вярвам, че те ще признаят фактите на изтезанията и ще се опитат да решат този проблем, освен да се опитват да повдигнат въпроса за издаване на държавни тайни", каза той. "Руските власти използват единствените методи, които познават и смятат за подходящи - силата и заплахите, и все още се опитват да ме накарат да замълча", каза още Савелиев.