Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов заяви, че Москва е готова да обсъди евентуално посещение на руския президент Владимир Путин във Вашингтон след поканата от американския президент Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Антонов подчерта, че Русия "винаги е отворена за подобни предложения".

"Ние сме готови за обсъждания по този въпрос", добави той.

Посланикът обаче отбеляза, че от Кремъл зависи да отговори официално. Засега руското правителство не е коментирало предложението на Тръмп.

Според дипломата е важно да се "работи по резултатите" от срещата между двамата лидери в Хелзинки тази седмица, преди да се пристъпи твърде бързо към друга среща.

По думите му Путин и Тръмп би трябвало да продължат преките контакти помежду си.

Антонов определи срещата в Хелзинки като "ключово събитие" в международната политика и отхвърли като смехотворни предположенията, че двамата лидери са сключили някакви "тайни сделки".

В САЩ има безпокойство по въпроса какво са обсъждали Путин и Тръмп в понеделник. Засега са известни малко подробности, но посланикът каза, че разговорите са включвали начини за сътрудничество по контрола върху въоръженията и ядрените дейности на Иран. По думите му руските дипломати ще работят с американските си колеги за "изпълнение на постигнатите споразумения".

Той също така отново отрече Русия да се е намесвала в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Антонов каза на конференция в Москва, че Путин и Тръмп са обсъдили евентуален референдум в Източна Украйна. Според посланика "този въпрос е бил обсъден" и Путин е направил "конкретни предложения" на Тръмп за намиране на решения на украинския конфликт.

Антонов заяви, че американски конгресмени може отново да посетят Русия, посочва ТАСС.

Той определи като "фарс" задържането на рускинята Мария Бутина в САЩ и каза, че Русия ще се опита да издейства нейното освобождаване.

Председателят на външнополитическата комисия на горната камара на руския парламент Константин Косачов заяви, че още в първата половина на август може да има ново посещение на американски конгресмени в Русия.