Политковская, станала неудобна за властите със своите разследвания за нарушенията на човешките права по време на Чеченския конфликт, бе убита на 7 октомври 2006 г. във входа на жилищна сграда в руската столица. 

На церемонията присъстваха главният редактор на "Новая газета" Дмитрий Муратов, сестрата и децата на Анна Политковская, артисти и нейни колеги, съобщи РИА Новости.

От години разследването на убийството на журналистката не може да стигне до поръчителя на престъплението.

По време на първия процес, завършил с оправдателни присъди, пред съда бяха изправени единствено евентуалните извършители на убийството - Ибрахим и Джабраил Махмудови и Сергей Хаджикурбанов. По-късно Върховният съд отмени това решение и върна делото в Следствения комитет.

През март т.г. Върховният съд на Русия потвърди присъдата срещу бившия служител от московското управление на МВР Дмитрий Павлюченков - първия осъден по делото за убийството на журналистката. Той бе сочен за организатор и получи 11 години затвор при строг режим.

Същевременно все по-малко руснаци вярват, че истината за това престъпление ще бъде разкрита, съобщи БНР.Според социологическо проучване на "Левада център" повечето анкетирани - 62%, са убедени, че поръчителите на убийството няма да бъдат открити. Едва 16 на сто вярват, че престъплението изобщо ще бъде разкрито.