Руски военни самолети са нанесли тази сутрин първите от три месеца въздушни удари по провинция Идлиб и околностите й - последната останала под бунтовнически контрол територия в Северозападна Сирия, съобщиха опозиционни активисти. Засега няма информация за жертви, предаде Асошиейтед прес.

Сирийският център за наблюдение на човешките права, опозиционна неправителствена организация с централа във Великобритания, заяви, че снощи и тази сутрин руски военни самолети са нанесли четири въздушни удара по райони под контрола на бунтовниците южно от Идлиб.

Активистът от Идлиб Тахир Омар заяви, че руски военни самолети са изстреляли ракети, които са причинили сериозни разрушения.

Друг активист от Идлиб Хади Абдула заяви, че днешните удари са нанесени по планински район в провинция Латакия точно на границата с провинция Идлиб, както и по електроцентрала в северния край на провинция Хама.

Активистите казаха, че ударите са били първите нанесени от руски военни самолети, откакто в началото на март сключено с посредничеството на Русия и Турция примирие донесе относително спокойствие в размирния регион.

Опозиционни активисти съобщиха, че през последните дни както Турция, така и правителството в Дамаск изпращат подкрепления към Северозападна Сирия. През последните седмици се съобщаваше и за многократно нарушаване на примирието.