Мощна ракетна атака срещу Киев беше извършена тази сутрин, а из цяла Украйна бяха задействани сирените за въздушна тревога.

"След пауза от 51 дни врагът нанесе нов ракетен удар по Киев. (Последният ракетен удар по столицата беше на 9 март 2023 г.) Според информацията, която се изяснява, обстрелът е извършен от самолети на стратегическата авиация. По предварителни данни във въздушното пространство на Киев са унищожени 11 крилати ракети. Освен ракетите са свалени още 2 безпилотни дрона", съобщи в канала си в Телеграм ръководителят на Киевската военна администрация Сергей Попко.

По думите му в резултат на падащи отломки е прекъснат електропровод. Няма жертви сред цивилното население и разрушения на жилищни обекти и инфраструктура.

"Още веднъж се обръщам към жителите на Киев и ще повтарям тези думи постоянно - не пренебрегвайте сигналите на въздушната тревога! Погрижете се за себе си и близките си", добавя Попко.

Същевременно президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е обявена въздушна тревога в цялата страна. 

Според Интерфакс тази нощ е имало взривове в областите Днепър, Кременчук и Полтава в Централна Украйна, както и в южната Николаевска област.

В социалните мрежи тази сутрин се появи и видео на горяща и частично разрушена жилищна сграда в град Уман. Говорител на полицията заяви, че на място действат спасителни екипи. Все още няма информация за жертви и пострадали.

Същевременно ръководителят на пресцентъра на групировката "Център" Александър Савчук заяви пред ТАСС, че нейните артилерийски подразделения в направление "Красни Лиман" (старото название на Лиман) са поразили около 130 цели на украинските въоръжени сили (ВСУ).

"В Краснолиманското направление артилерийските подразделения на групата сили "Център" са поразили около 130 вражески цели. Повече от 100 от тях са поразени в районите, където са съсредоточени жива сила и огнева мощ на ВСУ", уточни той.

По думите му е бил унищожен и украински безпилотен летателен апарат, а два опорни пункта на украинските въоръжени сили са били поразени от тежки огнехвъргачни системи "Солнцепек".