Експлозия срина масивна сграда, в която се помещава популярно сред чуждестранните студенти училище по дизайн, в центъра на Париж. При избухналия пожар пострадаха най-малко 29 души, включително четирима, които са в критично положение, съобщи полицията. Пожарът беше потушен около 22 часа. Спасителните екипи издирваха двама изчезнали, за които се предполага, че са затрупани под развалините.

Свидетели описват оглушителна експлозия и гигантско огнено кълбо, което се издигнало на няколко етажа на улица Сен Жак, в 5-и район, недалеч от Парижката катедрала Нотр Дам и Люксембургската градина.

Вижте снимки >>

Кметицата на френската столица Ан Идалго и вътрешният министър Жералд Дарманен призоваха жителите на Париж и туристите незабавно да напуснат района на улицата. 

Кметицата на пети район Флоранс Берту, каза, че след експлозията парчета стъкло продължават са падат от съседните сгради. В Туитър тя написа, че причината за пожара е газова експлозия.

На публикувани в социалните мрежи снимки се виждат разпръснати отломки от сградата, в която се помещава Американската академия в Париж и как н резултат на експлозията няколко сгради горят.

Снимка: АР/БТА

Eдин от студентите в "Екол де мин", едно от най-популярните френски технически училища, разказа пред "Паризиен", че се е чул силен гръм, а след това над сградата се е издигнал огнен стълб с височина 20-30 метра.

Снимка: Скрийншот

На място работят аварийните служби, включително 230 огнеборци и 9 лекари. Полицейски служител спомена за няколко ранени, някои от които в критично състояние, но не даде конкретни данни, тъй като спасителите все още продължават работа.

Очевидци описват сцени на хаос. Местни жители говорят за силен мирис на газ непосредствено преди експлозията, има сведения, че през последните дни е бил в ход ремонт на газопреносната мрежа в засегнатия район.

Миризмата на изгоряло все още се носи във въздуха, но димът видимо намаля, след като пожарникарите овладяха пожара.

 

Говорителката на парижката полиция Лубна Ата каза, че на този етап е много рано да се определи причината за пожара и не можа да потвърди версията за експлозия на газ.

Прокурорът на Париж Лор Бекуо пристигна на мястото на инцидента и заяви пред журналисти, че първите прегледани записи от видеокамери в района са показали, че експлозията е избухнала вътре в сградата, която е непосредствено до църквата "Вал дьо Грас".

Снимка: АР/БТА

Районът минава на юг от Латинския квартал в района на левия бряг на Париж, който е популярен сред туристите и известен със студентското си население.