Най-малко шест руски ракети са поразили снощи украинския град Харков, а местни служители още установяват размера на щетите и дали има жертви, съобщи в официалния си канал в Телеграм областният управител на Харковска област Олег Синегубов.

"Врагът отново атакува Харков. Най-малко шест ракети са поразили града", написа Синегубов.

По думите му, атаката е била с ракети С-300, които са изстреляни от Белгородска област в Южна Русия. Белгород е граничен руски град, намиращ се северно от Харков.

Русия от месеци прибягва до удари с ракети и дронове срещу най-различни цели в Украйна в опит да извади от строя критичната инфраструктура, посочва Ройтерс. Военни анализатори твърдят, че Москва е пригодила ракетите си за ПВО С-300 за поразяване на наземни цели в Украйна.

В същото време Генералният щаб на украинската армия съобщи, че неговите войски са отблъснали няколко руски атаки, извършени по едно и също време, в различни точки на източния фронт, предаде ДПА.

На руски нападения са били подложени участъците край градовете Купянск, Лиманск, Бахмут, Авдеевка и Мариинск, става ясно от информация на щаба. "Общо 47 атаки на противника бяха отблъснати", се казва в текста.

За пореден път в центъра на събитията се оказа източният украински град Бахмут, за който от месеци се водят тежки боеве. "Въпреки това нашите защитници смело задържат града и отблъскват многобройните вражески атаки", се казва в изявлението на Генералния щаб във Фейсбук.