Израелски изтребители два пъти нанесоха удари тази нощ по военни обекти на радикалното палестинско движение Хамас в ивицата Газа в отговор на ракетен обстрел и пускането на балони с експлозиви към територията на еврейската държава. Това съобщи днес пресслужбата на израелската армия, цитирана от ТАСС.

"Цяла седмица от ивицата Газа бяха пускани балони с експлозиви към израелска територия. Освен това в събота вечерта десетки палестинци предизвикаха безредици до оградата на границата с ивицата Газа, палеха губи, хвърляха взривни устройства и гранати по оградата и се опитаха да се доближат до нея. В отговор израелски изтребители и дронове нанесоха удари по военни цени на Хамас в ивицата Газа, включително военен лагер и подземна инфраструктура", се посочва в съобщението.

След ответния удар по цели на Хамас военните съобщиха, че израелската система за ПВО "Железен купол" е прехванала две ракети, изстреляни от ивицата Газа. Полицията в южния израелски град Сдерот съобщи, че отломки от ракета са нанесли щети на къща в града, а 58-годишен мъж бил леко ранен от счупени стъкла.

В отговор на това нападение израелски изтребители и дронове поразили още военни цели на Хамас в южната част на ивицата Газа, включително военен лагер, използван за складиране на ракети.

Израелският министър на отбраната Бени Ганц заяви, че Израел ще отговори твърдо на всяко нарушение на суверенитета докато в южната част на страната не се установи пълно спокойствие. "Ако Сдерот не е спокоен, и Газа няма да е спокойна", предупреди министърът, цитиран от Асошиейтед прес.

"Балонните" атаки

През последните няколко дни неизвестни маскирани млади хора пускат от граничните райони на Газа в посока към Израел запалителни балони, съдържащи малки количества експлозиви. Те причиниха редица големи пожари в селскостопански земи и ферми в Южен Израел, отбелязва ДПА. Няма съобщения за пострадали при тези пожари.

Серия израелски атаки в отговор

През изминалата седмица израелската армия на няколко пъти нанесе серия от нощни удари срещу позиции на Хамас, като ответна мярка след атаките с балони, предизвикали горски пожари в Южен Израел, макар и без жертви.

В нощта на 14-и срещу 15 август израелската армия отново удари обекти на Хамас - "подземна инфраструктура и наблюдателни постове", според съобщение на израелското военно командване.

На 14 август израелската армия обяви, че е нанесла удари по позиции на палестинското движение Хамас в ивицата Газа с цел да сложи край на изстрелването от палестинския анклав на балони със запалителни материали към Израел. В ударите са участвали изтребители, хеликоптери и танкове. Сред взетите на прицел позиции на Хамас са били системи за противовъздушна отбрана, подземна инфраструктура и наблюдателни постове.

Ударите са нанесени няколко часа след обявяването на споразумение за нормализиране на отношенията между Израел и Обединените арабски емирства.

И невоенният отговор на Израел

Вечерта на 12 август еврейската държава, която държи Газа в блокада вече над 10 години, съобщи, че "незабавно" свива риболовната зона в Средиземно море, разрешена за жители на Газа, от 15 на 8 морски мили.

Също в отговор на балонните нападения Израел затвори миналия вторник КПП "Керем Шалом", през който влизат стоките в Газа - над половината от двумилионното население там живее под границата на бедност според Световната банка.