13-годишно момче от САЩ се събуди от кома в деня преди родителите му да подпишат последните документи, с които той да бъде обявен за мъртъв, а органите му дарени, съобщи БНТ.

Преди два месеца Трентън МакКинли отива на гости у приятел и ремарке се обръща върху главата му.

"Ударих се в цимента, а количката падна върху главата ми. След това не помня нищо", разказва сега оцелялото момче от Мобил, Алабама.

Оттам започва кошмарът за цялото семейство. Детето е с жестока травма - има седем черепни фрактури.

Дженифър Райндл, майка на Трентън, разказа:

"Видях само краката на носилката. Бил е мъртъв 15 мин. А когато се върна ми казаха, че никога няма да е нормален отново. Казаха ми, че заради липсата на кислород, дори да оцелее, мозъкът му няма да функционира".

След седмици усилия резултатът не е задоволителен. Предлагат на родителите Трентън да бъде обявен за мъртъв, а с органите му да бъдат спасени 5 деца, които чакат за трансплантация.

"Обясниха ни, че не е справедливо отново и отново да го връщаме, защото това уврежда органите му допълнително", каза още майката.

В деня, в който е трябвало да бъдат подписани и последните документи и животоподдържащата апаратура спряна - Трентън се връща.

Сега момчето говори, чете, дори решава задачи. Предстои му дълъг процес на възстановяване, но той става все по-силен с всеки изминал ден. Казва, че сега мисли много повече преди да направя нещо.

 "Няма друго обяснение, освен Бог. Няма друг начин да съм се върнал...", убеден е Трентън.