Молдовският премиер Йон Кику и правителството му подадоха оставка. С това те проправиха пътя към съставянето на нов кабинет при новия президент Мая Санду, избрана миналия месец, предаде Ройтерс.

"Оглавяваното от мен правителство се оттегля", каза на пресконференция Кику, който е бивш финансов министър.

Молдовският парламент го утвърди за министър-председател миналия месец, заедно с правителството му, което беше съставено предимно от министри, симпатизиращи на подкрепяния от Москва отиващ си президент Игор Додон.

Санду, която е за по-тесни отношения с Европейския съюз, ще поема поста от Додон утре. Тя ще номинира свой министър-председател след консултации с парламента, който се очаква да бъде разпуснат.

Санду ще може да назначи лоялно на нея правителство и без да разпуска парламента, заяви Додон на същата пресконференция, на която Кику обяви оставката си, предаде ТАСС. "Новият президент, който утре встъпва в длъжност, трябва да поеме отговорност за ситуацията в страната и да започне дискусии с парламентарните групи или да обсъди план за разпускане на парламента. Бих искал да отбележа, че ние сме отворени за такива дискусии", каза все още действащият президент, който след изборите възнамерява да оглави отново Партията на социалистите на Република Молдова, която е и първа политическа сила.

За оставката на кабинета настояваха Санду и подкрепящата я Партия на действието и солидарността. Те обръщаха внимание на това, че парламент, в който над една трета от депутатите са напуснали парламентарните групи, от които са били избрани, вече не отговаря на резултатите от изборите. С тази позиция се съгласи и Додон. Но според него заради пандемията и кризата избирането на нов парламент трябва да бъде отложено за по-късен етап.

А днес номинираният за премиер на Румъния Флорин Къцу представи състава на новия кабинет, който се очаква да бъде гласуван в парламента по-късно, съобщава Аджерпрес.

Коалиционното правителство на Национално-либералната партия (НЛП), Съюз за спасение на Румъния - ПЛЮС (ССР-ПЛЮС) и Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) включва 21 членове, включително двама вицепремиери. Това са съпредседателят на ССР-ПЛЮС Дан Барна и председателят на ДСУР Келемен Хунор.

Министър на външните работи остава Богдан Ауреску, а на отбраната - Николае Чука, който в момента временно изпълнява и премиерската длъжност след оставката на Лудовик Орбан на 7 декември.

За министър на финансите е предложен Александру Назаре, а за министър на вътрешните работи - Лучиан Боде.

Досегашният вицепремиер Ралука Туркан е единствената жена в кабинета - тя ще оглави министерството на труда и социалните грижи.

Част от кандидатите за министри вече преминаха през изслушване в парламентарните комисии и получиха одобрението им.