"ЕС, обичам те" - стотици хиляди хора дефилираха днес в Лондон с искане за нов референдум за Брекзит, бе да има никаква яснота дали премиерът Тереза Мей ще предложи отново на депутатите своята сделка за развод, предаде Франс прес.

Вижте снимки >>

"Искаме народен вот", "Да напуснем (ЕС) - няма да стане", "Да отменим член 50 (от Лисабонския договор, регламентиращ излизането на една държава от ЕС)", се четеше по плакатите на демонстрантите.

В началото на следобеда големи, плътни и ентусиазирани тълпи крачеха из центъра на британската столица - недалеч от резиденцията на Тереза Мей на Даунинг стрийт номер 10. Хората напяваха песнички срещу Брекзита, вдигнали европейски знамена, понякога във формата на сърце.

Тереза Мей си изпати - многобройни карикатури я обрисуваха като управник, напълно безсилен да се справи със събитията.

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

"Станах на 62, а за пръв път участвам в нещо подобно", заяви пред Би Би Си Роб Уърти и изтъкна, че е дошъл заради "децата и внуците си".

Организацията "Народен вот", която настоява за нов референдум, преброи около един милион участници в проявата, а Скотланд Ярд не предостави никакви данни.

Снимка: АР/БТА

Подобна демонстрация през октомври събра в британската столица близо 700 000 протестиращи.

Днешното шествие се състоя два дни след решението на европейските лидери да отпуснат на кралството отсрочка на Брекзита. Първоначално той бе насрочен за 29 март, а те отложиха крайния срок най-рано за 12 април - около три години след референдума, насочил страната към излизане от ЕС.

Снимка: АР/БТА

В днешния протест в Лондон участва пъстра гама от политици: заместник-лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Том Уотсън, първият министър на Шотландия Никола Стърджън, кметът на Лондон Садик Хан, Ана Соубри - бивш депутат от Консервативната партия, а сега независим депутат и бившият правен съветник на правителтвото Доминик Грийв.

Яростен противник на Брекзита Никола Стърджън прикани противниците на излизането от ЕС да използват "максимално" възможността, предоставена от Брюксел с това отлагане.

"Трябва да избегнем и катастрофата с Брекзит "без сделка", и щетите от лошото споразумение на премиерката" Тереза Мей, заяви тя.

Стърджън, кметът на Лондон от опозиционната Лейбъристка партия Садик Хан и лидерът на либералните демократи Винс Кейбъл говориха пред демонстрантите от сцена, монтирана на площада пред парламента, уточнява ТАСС.

Снимка: АР/БТА

Вариантът с повторен референдум бе отхвърлен на 14 март от Камарата на общините, среща и противодействие от страна на Тереза Мей, но привържениците му се надяват хаосът, настанал в Обединеното кралство, да превърне тази опция в неизбежност.

Петицията в интернет с искане правителството да се откаже от Брекзита събра към днешна дата над 4,3 милиона подписа - рекордна цифра за подобна инициатива на сайта на парламента, отбелязва АФП. Броят на гласовете в подкрепа на това искане продължава стремително да расте, изтъква ТАСС.

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

По-рано Тереза Мей даде да се разбере, че е готова да се откаже да внесе за гласуване нейната сделка в парламента за трети път, ако няма достатъчно подкрепа от депутатите.

Ако бъде отхвърлена Великобритания трябва да излезе с алтернативен план или да напусне на 12 април без сделка.

В писмо до депутатите късно снощи Мей посочва, че "ако изглежда, че няма значителна подкрепа за връщането за гласуване на сделката следващата седмица или Камарата на общините я отхвърли отново, можем да поискаме друго удължаване преди 12 април, но това ще означава участие в европейските избори".

Снимка: АР/БТА

Крайното решение ще бъде на председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу, който трябва да разреши връщането на сделката, след като по-рано изключи повторно гласуване, ако тя не бъде променена.

Писмото на Мей идва, след като северноирландските юнионисти, чиято подкрепа е изключително важна за прокарване на сделката, обявиха, че продължават да не я харесват.

Снимка: АР/БТА