През 2022 година Китай отчете спад в населението за пръв път от 60 години насам. Прогнозите са, че тази тенденция ще се запази и през следващите 30 години. Правителството се опитва да увеличи раждаемостта с различни мерки като финансова подкрепа за семействата. Но много млади хора гледат песимистично към бъдещето, което се отразява и на отношението им към брака.

25-годишната Ема Ли, която живее в Шанхай, казва: "Младите в Китай смятат, че бъдещето изглежда мрачно, а животът - напрегнат. С деца животът ще стане още по-стресов". Според Ема Ли много от младите китайци имат добро образование и "трудно могат да бъдат убедени, че младите жени непременно трябва да се омъжат по любов, да живеят щастливо и да водят хармоничен семеен живот".

Какво пречи на младите да създават семейства?

Изтощителното и напрегнато всекидневие също действа възпиращо. "Продължителният работен ден, незадоволителната работа и трудното оцеляване с ниски доходи при висока инфлация правят невъзможно отглеждането на деца", коментира 27-годишната Синтия Лиу от Пекин. Тя допълва: "Заради строгата държавна цензура върху книгите, филмите и дори видеоигрите не знаем как бихме могли да осигурим на децата си щастливо детство. Състраданието и чувството ни за отговорност до голяма степен ни разубеждават да създаваме нов живот".

През 2021 година правителството ограничи времето, в което децата могат да играят онлайн игри до три часа седмично и забрани карикатурите, съдържащи "насилие, кръв, вулгарност и порнография".

Строгите локдауни и повишеният контрол на властите по време на пандемията също са се отразили негативно на китайското общество и увереността на хората. "Фабриките и компаниите за доставки не могат да плащат дори базови осигуровки на своите работници. В същото време все повече хора търсят работа в правителствените агенции, а младежката безработица достигна нов връх", казва 26-годишният Адам Уанг от Тиендзин.

Според официалната статистика през юли 19,9 процента от младите са били безработни. Уанг обяснява неохотата на своето поколение за създаването на семейство по следния начин: "Много от нас просто нямат възможност да мислят за брак или за деца, защото не могат да осигурят приличен живот дори за себе си".

Успешни ли са правителствените мерки?

Преди 2022 година населението на Китай е намалявало за последен път през 1961-а - последната от масовия глад. Очаква се тази година Индия да изпревари страната като най-многолюдна държава в света. Според прогнозите на ООН китайците ще намалеят от над 1,4 милиарда, колкото са днес, до 1,3 милиарда през 2050 година.

Китайското правителство търси начини да обезвреди демографска бомба. На някои места властите обещават помощ на семействата с три деца, на други - подкрепа при закупуването на жилище. Въпросът е дали всичко това ще е достатъчно, за да се убедят достатъчно хора да свият семейно гнездо?

"Богати градове като Шънджън и Дзинан обещават на семействата с три деца до 20 000 юана (2700 евро) за три години, но мисля, че само тези, които и така искат няколко деца, ще кандидатстват за тези субсидии", казва Синтия Лиу. Според нея жените, които не желаят повече деца, могат работейки лесно да спечелят по-големи суми само в рамките на половин година. "Тези мерки за насърчаване на хората да имат повече деца не са нищо повече от празни думи", смята тя.

"Мисля, че раждаемостта в Китай ще продължи да намалява, но качеството на живот на младите хора в Китай ще се подобри в близко бъдеще", смята Ема Ли. Причината е, че те ще разполагат с повече пари, които да харчат за себе си.

Материалът е публикуван в DW