Дванадесет приоритета очерта новият гръцки премиер Кириакос Мицотакис в словото си на първото заседания на кабинета, съобщава "Катимерини". Той изтъкна, че сред тях е силното развитие с големи инвестиции и подобряване на работните места за хората. Друг приоритет е повишаването на стойността на недвижимото имущество и сигурността на гражданите, града и страната. 

Сред приоритетите е социална кохезия и солидарност към по-слабия, образованието и повишаването качеството на обществено здравеопазване. Правителството на Мицотакис ще се концентрира и върху изработването на нов обществен договор между държавата, работниците и работодателите, както и за висок разполагаем доход и възраждане на средната класа. 

Правителството нареди сред приоритетите си и нуждата от защита на околната среда и устойчиво развитие,  съвременно електронно правителство в услуга на гражданина и създаването на нов модел за културата и медиите. 

Новият премиер сподели, че иска да види силна Гърция в променящ се свят. 

Сред приоритети на Гърция не се споменава реформа по Преспанското споразумение, с което се потуши конфликта за името на Македония. В предизборната си кампания Мицотакис посочи, че не е съгласен с него и ще се стреми да издейства промени.

Снимки: БТА/AP

Анализаторите са скептични към точно това негово обещание, смятайки, че няма да посмее да го отмени, за да търси нови договорки.