Абсолютно мнозинство ще има дясноцентристката партия Нова демокрация в следващия гръцки парламент, показват междинните резултати след преброяване на гласовете в над 60 процента от избирателните секции след днешните парламентарни избори.

При преброени 97,36 процента от гласовете "Нова демокрация" получава 40,56 процента, което ще ѝ даде 158 места в 300-членния гръцки парламент, което ще й осигури да състави самостоятелно правителство.

Това беше и целта на лидера ѝ Кириакос Мицотакис, който спечели с над 40 процента от гласовете и на предишните избори, които се произведоха преди малко повече от един месец - на 21 май. При тях обаче местата в парламента бяха разпределени по обикновената пропорционална избирателна система и "Нова демокрация" не успя да постигне абсолютно мнозинство. Затова тя отказа да се опита да състави правителство и предизвика нови избори, които този път се проведоха по приетата при управлението ѝ избирателна система, при която първата политическа сила получава до 50 допълнителни депутатски места. Подобна система беше в сила и до управлението на СИРИЗА в периода 2015-2019 г., но беше променена от левицата.

На второ място остава лявата СИРИЗА, която продължава да губи подкрепа и засега получава едва 17,83 процента или 47 депутатски места. Единствената областна единица, в които тя излиза на първо място, както и на предишните избори, е Родопи в Северна Гърция.

Трето е лявоцентристкото движение ПАСОК с 11,86 процента и 32 места.

Гръцката комунистическа партия продължава възходящата си тенденция. Тя е подкрепена от 7,67 процента, което означава ще може да има 20 депутати.

Следват две партии от крайната десница с близък резултат. Изненадващо "Спартанци", подкрепена от бившия ръководен функционер на забранената "Златна зора" Илиас Касидиарис, който е в затвора, получава 4,68 процента и 13 депутати, а "Гръцко решение" на Кириакос Велопулос има подкрепата на 4,45 процента и ще получи 12 депутатски места.

На седмо място е консервативната партия НИКИ ("Победа") с подкрепа от 3,7 процента и 10 депутати.

Последната партия, която влиза в гръцкия парламент, е лявата евроскептична партия "Плевси елефтериас" ("Курс на свободата") с 3,17 процента и 8 депутати.

Останалите партии, които остават под прага от 3 процента, събират общо 6,06 процента.  Все още няма данни за крайната избирателна активност, но към 17 ч. по данни на гръцкото министерство на вътрешните работи тя е била 40,77 процента или с почти 8 пункта по-ниска в сравнение с изборите на 21 май.

В телевизионно обръщение вечерта след изборната си победа лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис заяви, че ще бъде премиер на всички гърци.

"Гражданите ни дадоха силен мандат да пристъпим по-бързо по пътя на големите промени, от които има нужда родината ни", каза той.

Мицотакис благодари на избирателите за доверието, което са гласували на Нова демокрация.

"Целите ни са високи и трябва да бъдат високи през един втори мандат, който може да преобрази Гърция с динамични темпове на развитие, които ще увеличат заплатите и ще намалят неравенствата. С по-добро обществено и безплатно здравеопазване. С една ефективна и цифрова държава и една силна родина на първата линия на Европа", заяви лидерът на Нова демокрация.

"Затворихме окончателно кръга на разделението и токсичността"

"За втори пореден път цяла Гърция е синя", каза Мицотакис пред привърженици на партията си, които се събраха пред централата ѝ на бул. "Пиреос" в Атина, за да отпразнуват изборната победа в неделя, която отрежда на дясноцентристката политическа сила абсолютно мнозинство в гръцкия парламент и ѝ позволява да състави самостоятелно правителство.

Лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис говори пред привърженици на партията си след изборната победа

Снимка: АР/БТА

Мицотакис заяви, че народът се е доверил на "Нова демокрация" и ѝ е дал силен мандат да продължи "по пътя на прогреса и общественото единство".

"За първи път "Нова демокрация" след четиригодишно управление успя да увеличи процента си. Това, което успяхме, е да затворим окончателно кръга на разделението и токсичността, който беше отворен преди едно десетилетие. (...) Днес празнуваме, а от утре запретваме ръкави за здрава работа", каза Мицотакис.

Лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис говори пред привърженици на партията си пред централата ѝ на бул. "Пиреос" в Атина след изборната ѝ победа на предсрочните парламентарни избори

Снимка: АР/БТА

"Нова демокрация" днес е най-силната дясноцентристка партия в Европа. Забележете, имаме точно същия брой депутати, който имахме през 2019 г., само че разликата с основния ни опонент е 24 процентни пункта, докато тогава беше 8", добави лидерът на партията

"Днес съм премиер на всички гърци и ще отговоря на очакванията и на онези, които не гласуваха за нас. Водени от единството, ще реализираме програмата си и съм сигурен, че ще оправдаем очакванията на гражданите, както направихме и предишния път".

"Нова демокрация" празнува изборната победа

Снимка: АР/БТА

Мицотакис допълни, че не трябва да се допуска високомерие и напомни, че наближават местните избори, както и изборите за Европарламент.

От понеделник започва процедурата по съставянето на ново правителство. Още утре президентът Катерина Сакеларопулу трябва да определи Мицотакис за премиер като лидер на партията с абсолютно мнозинство в парламента и той да положи клетва. Очаква се същия ден да бъде оповестен съставът на кабинета, който ще встъпи в длъжност във вторник.

Самият парламент се очаква да бъде свикан на 3 юли, когато депутатите ще положат клетва. След процедурите по избор на председател и заместници парламентът трябва да гласува вот на доверие на новото правителство.