Поддръжници на двата лагера се събират пред сградата на румънския парламент утре, когато ще бъде гласуван вот на недоверие срещу правителството, съобщава в. "Гъндул".

Изданието посочва, че лидерът на опозиционната Национално-либерална партия (НЛП) Лудовик Орбан вчера е призовал симпатизантите на партията да участват във всички обявени митинги по време на обсъждането на вота на недоверие както в Букурещ, така и в страната. Либералите организират и предварителен митинг, който ще се състои тази вечер на Площада на победата в Букурещ.

Ръководството на втората по големина опозиционна партия - Съюз за спасение на Румъния (ССР), също призова поддръжниците си да се включат в демонстрациите. Парламентаристите от партията вчера започнаха символична стачка и носят на ръката си лента с надпис: "Без осъдени". Протестът е насочен по-специално срещу лидера на Социалдемократическата партия (СДП) и председател на Камарата на депутатите Ливиу Драгня, който миналата седмица бе осъден на първа инстанция на три години и половина затвор за корупция.

Същевременно сенаторът от СДП Клаудиу Манда заяви снощи, че поддръжниците на управляващата коалиция също може да дойдат утре пред сградата на парламента, за да изразят подкрепата си към правителството на премиера Виорика Дънчила. Той добави, че няма никакъв шанс вотът на недоверие да бъде приет и изрази мнение, че е възможно дори някои представители на опозицията да не присъстват в залата или да не гласуват вота, съобщи БТА.

В. "Адевърул" пише, че Ливиу Драгня не позволява на парламентаристите от СДП да гласуват утре "заради страх от предателство". Изданието съобщава, че вотът на недоверие, иницииран от НЛП и подкрепен от ССР и Партия Народно движение (ПНД), е бил прочетен вчера в пленарна зала, а лидерът на социалдемократите е заявил, че народните представители от неговата партия няма да гласуват, но ще участват в заседанието.

Вицепремиерът за прилагане на стратегическите партньорства Ана Бирчал, която е на посещение в Съединените щати, се е срещнала вчера с американския държавен секретар Майк Помпейо и с министъра на енергетиката Рик Пери, съобщава в. "Ромъния либера". Бирчал е изтъкнала важността на стратегическото партньорство между Румъния и САЩ и отличното сътрудничество между двете страни в областта на сигурността, както и потенциала за развитие на икономическите отношения.