Според публикации в медиите министърът на отбраната на Израел Йоав Галант е казал на американския си колега Лойд Остин, че все още няма дата за сухопътно нападение в град Рафах в ивицата Газа, предаде ДПА и БТА.

По този начин Галант противоречи на изявлението на израелския премиер Бенямин Нетаняху, съобщават във вторник вечерта израелските вестници "Аарец", "Таймс ъф Израел" и новинарският портал Axios, позовавайки се на свои източници.

В понеделник Нетаняху публично заяви, че датата за планираната офанзива в град Рафах на границата с Египет, който в момента е препълнен със стотици хиляди бежанци, е окончателно определена.

Съобщава се обаче, че Галант е заявил в телефонен разговор с Остин, че Израел все още финализира плановете за евакуация на цивилното население там.

Като негов най-важен съюзник САЩ многократно са предупреждавали Израел да не предприема широкомащабна офанзива срещу ислямистката организация "Хамас" в Рафах, където повече от един милион палестински цивилни са потърсили убежище от бойните действия.

За следващата седмица е планирана среща с израелска делегация, на която ще бъдат обсъдени опасенията на американската страна във връзка с подобно разполагане, заяви във вторник във Вашингтон държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Нетаняху е подложен на натиск от страна на крайнодесните партньори в коалицията си да нахлуе в Рафах.  

Съветникът по националната сигурност на американския президент Джо Байдън Джейк Съливан заяви във Вашингтон, че все още не е видял "убедителен и изпълним план" за евакуация и разселване на хората в Рафах. Той заяви, че Израел не е представил подробни данни за това как цивилните граждани могат да бъдат настанени и да им бъдат осигурени медицински грижи.

Съливан подчерта, че има канали за комуникация с израелското правителство.

Правителството на САЩ смята, че широкомащабна сухопътна атака в Рафах е погрешна, и е обсъждало алтернативи с Израел.