В Съединените щати вчера изпробваха за първи път система за предупреждение на населението при извънредни ситуации като нападения, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Федералната агенция за управление на извънредните ситуации изпрати в 14.18 ч. (21.18 ч. българско време) на телефоните на абонатите на американските мобилните оператори текстово съобщение, в което уведоми, че това е само тест и не е необходимо предприемане на действия. Милиони американци бяха известени, че са получили специален есемес със звуков сигнал с висок тон и специална вибрация.

Две минути по-късно бе излъчено отделно фиктивно предупреждение за тревога по телевизиите и радиостанциите в САЩ.

Според оценки на властите повече от 225 милиона мобилни телефони и други устройства като "умни" часовници - или около три четвърти от всички - са получили сигнал за тревога.

Тестът бе най-коментираната тема от американските потребители в Туитър вчера. Повечето потребители се оплакаха от системата или си правеха майтапи.

"Клинтънови идват!" или "Подавам оставка! Не са необходими действия", "промениха" текста на предупреждението някои шегаджии, насочвайки своя хумор срещу президента Доналд Тръмп. Тестът даже бе наречен от някои "Предупреждението Тръмп"..

Тъй като не всички клиенти на мобилните оператори получиха есемеси, някои изразиха безпокойство, че може да не бъдат предупредени в случай на извънредна ситуация.

По-рано вчера федерален съдия в Ню Йорк отхвърли иск на трима местни жители да блокира теста.