Пътнически самолет, изпълняващ полет от Мароко за Турция, извърши аварийно кацане на летище "Ел Прат" в Барселона рано тази сутрин и група от 28 потенциални мигранти на борда избягаха прекосявайки пистата, съобщи испанското правителство, цитирано от Ройтерс.

Полицията е задържала 14 души, включително бременна жена, за която властите твърдят, че се е преструвала, че водите й са изтекли и това наложило аварийното кацане. Други 14 души все още не са открити.

Петима от задържаните веднага са върнати обратно на борда на самолета на турската авиокомпания Pegasus Airlines, а осем ще бъдат депортирани в Мароко. Бременната жена е приета в болница и е установено, че не е започнала да ражда, казаха властите.

Самолетът е превозвал общо 228 пътници от Казабланка до Истанбул.

През октомври миналата година група пътници избягаха от самолет на пистата на испанския остров Майорка след аварийно кацане под фалшив предлог и 12 от тях бяха арестувани, а други 12 избягаха, припомня Ройтерс.

Преди малко повече от седмица испанските власти съобщиха, че трима мигранти са били открити да седят кормилната част на кораб непосредствено до водата след 11-дневно пътуване от Нигерия и разпространиха снимка, на която се вижда как мъжете седят на кормилото на кърмата на петролния танкер, а краката им са на по-малко от метър от водата.