Германският канцлер Ангела Меркел, която е на посещение в Грузия, потвърди днес подкрепата си за териториалната цялост на страната, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало 10 години след руско-грузинската война и признаването от Русия на две грузински сепаратистки области - Южна Осетия и Абхазия - за независими държави.

"При последната ми визита в Грузия, преди 10 години, поисках изтеглянето на руските войски", припомни Меркел. "Днес, разбира се, аз все така се обявявам в подкрепа на териториалната цялост на (страната)", подчерта тя.

Меркел посети Грузия през август 2008 г. - броени дни след края на войната по-рано същия месец.

Германският канцлер каза, че кавказката република трябва да бъде обявена за безопасна страна, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че това ще затрудни даването на убежище на грузинци в Германия.

Откакто Германия либерализира визовия режим за грузинците, се наблюдава рязко увеличение за кандидатите за убежище от тази страна, отчете Меркел.

На съвместна пресконференция с германския канцлер, грузинският премиер Мамука Бахтадзе обеща Тбилиси да помогне на Берлин за спиране на масовата имиграция на грузинци в Германия. Той потвърди желанието на бившата съветска република да се присъедини към ЕС и НАТО.

"Ние сме част от европейската цивилизация... но нямаме илюзии, все още ни чака много работа", каза Бахтадзе.

Меркел потвърди подкрепата на Германия за Грузия в евроатлантическите й амбиции, но изрази съжаление за липсата на напредък в нейния конфликт с Русия.

ЕС смята Грузия за лидер сред страните от т. нар. Източно партньорство, отбелязва ДПА. От 2016 г. са в сила споразумения за асоцииране и за свободна търговия между съюза и кавказката страна.

Грузия обаче е далеч от членство в ЕС и НАТО. По-рано този месец руският премиер Дмитрий Медведев предупреди, че присъединяването на кавказката република към Алианса може да провокира "ужасяващ конфликт". След това Германия даде да се разбере, че Грузия дори няма статут на кандидат за членство в НАТО, припомня ДПА.

Утре германският канцлер продължава обиколката си в бившите съветски републики в Южен Кавказ с посещение в Армения, а в събота ще бъде в Азербайджан. В двете страни Меркел ще призове за "мирно решение чрез консенсус" на конфликта между двете страни за Нагорни Карабах, отбелязва Франс прес.

Азербайджанската сепаратистка област, населена преобладаващо с арменци, се отцепи от Азербайджан след военен конфликт с участието и на Армения.

В Азербайджан се очаква Меркел да обсъди енергийното сътрудничество.

Азербайджанският петрол и газ са смятани за евентуална алтернатива на снабдяването на Европа с енергоизточници от Русия, отбелязва още Франс прес.

ДПА посочва, че за Германия и за ЕС богатият на ресурси и намиращ се между Европа и Азия Южен Кавказ е икономически и стратегически важен регион.