Федералният канцлер Ангела Меркел потвърди днес предстоящата си среща с кандидатката за президент а Беларус Светлана Тихановска, предаде ТАСС.

"В най-скоро време ще се срещна с опозиционерката Тихановска", каза Меркел пред Бундестага по време на дебати по федералния бюджет за 2021 г.

Канцлерът посочи, че се възхищава на смелостта на жените, които излизат на улиците на беларуските градове и добави, че Германия не признава резултатите от президентските избори и се обявява за начало на национален диалог в Беларус, без външна намеса.

Меркел каза, че на утрешната среща на високо равнище на ЕС ще се говори и за отношенията с Беларус, допълва БТА.

"Не признаваме избирането на президента Лукашенко, призоваваме го да започне диалог със собствения си народ, без намеса на Запада или Изтока", каза Меркел.

Канцлерът изтъкна също, че смята инцидента с руския блогър Алексей Навални за международен проблем, а не за двустранен проблем между Германия и Русия.

Меркел каза, че това е престъпление, станало на руска територия, представлява нарушение на конвенцията за забрана на химическото оръжие и затова е и международен въпрос.

"Ще изчакаме резултатите ОЗХО и след това ще обсъдим в рамките на ЕС необходимата реакция, посочи още Меркел. - Призоваваме Русия, и днес го правя отново, да проведе всеобхватно и прозрачно разследване на нападението."

Над 100 хиляди души в Беларус излязоха вчера в 50-тия ден на протести срещу преизбирането на дългогодишния президент Александър Лукашенко. Той спечели изборите с близо 80% от гласовете, но световната общност не признава вота. Лукашенко спечели шести пореден мандат.