Германската канцлерка Ангела Меркел изрази недоволството си, че започващото отслабване на ограничителните мерки е довело до "дискусионни оргии" в някои провинции, които рискуват по-висока степен на заразяване с новия коронавирус, предадоха Ройтерс и ТАСС.

От днес германските магазини с площ до 800 кв. м отново заработиха, както и книжарниците и продавачите на коли и велосипеди съгласно споразумение между Меркел и лидерите на германските провинции от сряда. Ограниченията в социалните контакти обаче остават в сила до 3 май.

"Меркел се оплаква от дискусионни оргии заради отварянето", гласи заглавие в сайта на в. "Билд" след видеоконференция на Меркеловия Християндемократически съюз.

Канцлерката е изразила опасения, че хората може неправилно да изтълкуват постепенното отслабване на ограниченията и да престанат да спазват и тези, които още са в сила. Слънчевото време през уикенда изкара много германци по парковете.

На видеоконференцията е била отправена конкретна критика към властите на Райнланд-Пфалц, които решиха да отворят търговските центрове и зоопарковете.

На 30 април Меркел отново ще обсъди с премиерите на провинциите положението с коронавируса и по-нататъшни действия.