Фонд на стойност 500 млрд. евро за възстановяване на икономиката. Това предвижда съвместният план на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон за насърчаване на възстановяването на Европейския съюз след кризата с коронавирус.

Временен - с ясен обем и валидност, но амбициозен и целеви трябва да бъде фондът за възстановяване, според Меркел и Макрон.

Те призовават и за увеличаване на бюджета на Европейския съюз.

Предлага се и да бъдат дадени правомощия на Европейската комисия да набира средства чрез заеми от финансовите пазари от името на блока.

Ще бъдат предоставяни грантови схеми на най-засегнатите страни, които няма да могат да се справят сами, обясни Меркел:

"Не става въпрос за кредити, а за бюджетни разходи за най-засегнатите сектори и региони. Убедени сме, че е не само оправдано, но и необходимо да осигурим европейски средства сега".

Сред целите е и разработката на ваксина в блока в краткосрочен план.

Френско-германската инициатива за отговор на кризата с Covid-19 на европейско ниво обхваща сферите здравеопазване, икономическо възстановяване, околна среда, преход към цифровизация и индустриален суверенитет. Тя е разработена и в сътрудничество и със страни като Италия и Нидерландия, съобщи френският президент.

Създаването на една "Европа на здравеопазването" трябва да стане наш приоритет. Имаше пропуски, забавяния и прояви на егоизъм в първоначалната реакция на ЕС на пандемията, заяви Еманюел Макрон в Париж на съвместна пресконференция с германската канцлерка Ангела Меркел.

Германският канцлер допълни, че "целта е да се направи така, че Европа да излезе по-сплотена и солидарна от тази криза".

"Франция и Германия застават в подкрепа на солидарността" в Европа, подчерта Меркел.

Курц отхвърли, а Санчес и Конте подкрепиха фондa

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че неговата страна и няколко други членки на ЕС са против предоставянето на съвместни безвъзмездни средства в опит да се помогне на икономиката на Европа да се стабилизира след пандемията от коронавируса.

"Току-що проведохме добър обмен на мнения с министър-председателите на Дания, Холандия и Швеция относно очакваното предложение на Комисията на ЕС за Фонда за възстановяване и за актуализираната Средносрочна бюджетна рамка на съюза", написа Курц в Туитър.

"Нашата позиция остава непроменена. Готови сме да помогнем на повечето засегнати страни със заеми. Очакваме актуализираната Средносрочна бюджетна рамка (2021-2027 г.) на Съюза да отразява новите приоритети, а не да повишава тавана на средствата", допълни той.

 Испанският премиер Педро Санчес обаче приветства предложението за предоставяне на безвъзмездни средства в размер на 500 милиарда евро на европейски страни, които се борят с тежките последици на пандемията на коронавирус, която беше изложено по-рано през деня от Макрон и Меркел.

"Ние приветстваме предложението на Франция и Германия да бъде създаден Европейски фонд за възстановяване чрез предоставяне на безвъзмездни средства. Това е първата стъпка в правилната посока, инициатива в съответствие с нашите искания и която трябва да продължи напред", сподели Санчес в Туитър.

Всяко предложение трябва да включва "силен отговор" в съответствие с мащаба на кризата Covid-19, заключи той.

Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че предложението на лидерите на Германия и Франция за създаване на фонд на стойност 500 млрд. евро за предоставяне на безвъзмездни средства на европейските страни за справяне с ефектите на коронавируса, "беше важна стъпка в правилната посока".

"Френско-германското предложение е важна първа стъпка в правилната посока по направленията, предвидени от Италия. За да преодолеем кризата и да помогнем на бизнеса и семействата, се нуждаем от амбициозен фонд за възстановяване", написа Конте в Туитър.