Италианската министър-председателка Джорджа Мелони заяви днес, че Европейският съюз трябва да остане единен в подпомагането на Украйна да се противопостави на руската агресия, като същевременно увеличи усилията си за насърчаване на прекратяване на огъня, съобщиха Ройтерс и БТА.

В обръщението към италианския парламент преди срещата на върха на ЕС тази седмицата Мелони заяви, че възможностите за дипломатически маневри за постигането на примирие в продължаващата вече десет месеца война изглеждат "изключително ограничени", но Италия ще направи всичко възможно, за да насърчи всяка подобна инициатива.

"Смятам, че Европейският съюз трябва да поеме по-решителна роля в тази насока", заяви тя пред Камарата на депутатите (долната камара на италианския парламент).

Социологически проучвания показват, че повечето италианци подкрепят дипломатическо решение на конфликта и са против изпращането на повече оръжия на Украйна, както правителството на Мелони посочи, че ще направи.

Докато Мелони говореше в долната парламентарна камара, министърът на отбраната Гуидо Крозето заяви пред Сената (горната камара на парламента), че правителството няма да разкрива подробности за бъдещите доставки на оръжие за Украйна, възприемайки същия подход като предишната администрация, ръководена от Марио Драги. "Наясно съм, че военната помощ рано или късно ще трябва да бъде прекратена и това ще се случи, когато се проведат мирните преговори, за които всички се надяваме", добави той.

В речта си пред парламента днес Мелони, която встъпи в длъжност през октомври начело на дясна коалиция, призова Европейския съюз да направи повече за спирането на мигрантския поток и заяви, че Италия може да се превърне в енергиен център, свързващ Южна Европа с Африка.

Тя също така призова 27-те членки на ЕС да действат заедно, за да ограничат цените на енергията и предотвратят "спекулата", заявявайки, че направените до този момент предложения в областта са "незадоволителни" и "не могат да бъдат приложени на практика".

Този месец кабинетът на Мелони прие постановление, което му позволява да продължи да снабдява Украйна с оръжие през цялата следваща година, без да се налага да изисква официално одобрение от парламента за всяка нова доставка.