Бивш медицински брат призна, че е убил 100 пациенти и така се превърна в един от най-сериозните следвоенни серийни убийци в Германия. Признанието дойде в първия ден от процеса срещу Нилс Хьогел на 41 години, съобщи BBC.

Разследването е стигнало до извода, че Хьогел е дал фатални дози медикаменти на хората, докато е изпълнявал служебните си задължения в две болници в Северна Германия. Според прокурорите, неговият мотив е бил желанието му да впечатли колегите си, като полага усилия да реанимира самите пациенти, на които превишил дозите.

Оказва се, че Хьогел е причинил смъртта на 36 пациенти в Олденбург и на 64 в близкия Делманхорст между 1999 и 2005 година. Умъртвените от него пациенти са на възраст между 34 и 96 г. Попитан от съдията в Олденбургския съд дали обвиненията са истина, Хьогел, който си скри лицето, за да не бъде сниман, призна "повече или по-малко" всички тях.

Обвиняемият Хьогел прикрива лицето си пред съда

Снимка: AP/БТА

Хьогел излежава доживотна присъда за две убийства, но сега ще бъде съден по обвинение, че е убил още 100 пациенти в двете болници. Той бе обвинен през 2015 г. за две убийства и за два опита за убийство. На процеса тогава той каза, че съзнателно е давал на произволно избрани пациенти силно завишени лекарствени дози, предизвикващи спиране на сърдечната дейност или други усложнения, за да се опита после да ги спаси от смърт и така да впечатли колегите с медицинските си умения.

Настоящият процес, който започна с минута мълчание за жертвите, се очаква да продължи до месец май. Предстоят години на токсикологични тестове на 130 набора ексхумирани останки.

Втора присъда може да отнеме правото на Хьогел за помилване в бъдеще. Германското право изключва натрупване на присъди за излежаване. По принцип хора с доживотни присъди могат да поискат помилване след излежаване на 15 г. Полицията смята, че ако местни здравни чиновници не се бяха колебали да алармират властите за подозрителните случаи в двете болници, Хьогел би могъл да бъде възпрян по-рано. Заведени са дела и срещу бивши служители в двете здравни заведения.