Медицинска сестра от отделение по неонатология в британска болница беше призната за виновна за убийството на седем бебета и в опит за убийство на още шест, предаде Асошиейтед прес.

На 33-годишната Луси Летби бяха повдигнати обвинения в убийство за смъртта на пет новородени от мъжки пол и на две от женски, както и за пет опита за убийство на момченца и за пет опита за убийство на момиченца между 2015 и 2016 г., когато е работила в болницата "Графинята на Честър" в Северозападна Англия, информира БТА.

Тя бе обвинена в умишлено нанасяне на телесна повреда на новородени бебета по различни начини, включително с инжектиране на въздух в кръвния им поток и с подаването на въздух или мляко в стомасите им чрез назогастрални тръби (тръбите, които се вкарват от носа към стомаха - бел. ред.).

Срещу нея бяха повдигнати обвинения и за отравяне на бебета чрез добавянето на инсулин в интравенозното им захранване и в увреждане на дихателните им тръби.

Летби не се призна за виновна по нито едно от обвиненията.

"Убих ги, защото не бях достатъчно добра да се грижа за тях", казва Летби за престъпното деяние.

Съдебният състав от седем жени и четирима мъже заседаваше в продължение на 22 дни, преди да излезе с присъда. Един от съдебните заседатели от първоначалния състав не участва в заседанията, след като помоли да бъде извинен поради лични причини.

Тогава съдията даде на заседателите правото да стигнат до решение за присъдата с 10 гласа "за" вместо с изискваното пълно единодушие.

Снимка: БТА