60-годишен мъж в Източна Франция призна, че е бил шокиран, когато открил, че снимка на ампутирания му крак е била използвана върху пакети цигари без негово съгласие, съобщи Би Би Си (BBC). Снимката е показана на цигарени кутии в страни от ЕС, заедно със съобщението "пушенето запушва артериите".

Албанецът, който живее в Мец, сподели, че е загубил крака си в резултат на нападение през 1997 г. в Албания. Адвокатът му се свързва с Европейската комисия, за да разбере как снимка на крака на неговия клиент се е появила върху кутиите цигари.

Снимката има разпознаваеми изгаряния и белези, върху цигарите я открива синът на потърпевшия, когато си купил миналата година пакет тютюневи изделия в Люксембург, съобщи вчера francebleu.fr.

Той донесе пакета у дома и баща му потвърди, че това наистина е снимка на крака му.

Но каза също, че никога не е давал съгласие снимката да бъде използвана. Според него снимката е направена в местна болница, за да се разбере дали може да получи протеза.

"Невероятно е човек да се озове без негово съгласие върху пакети с цигари в целия Европейски съюз", каза адвокатът на мъжа Антоан Фитанте.

Кутии цигари със снимка на ампутирания крак се продават и в България, както се вижда от приложената снимка.

Снимката на ампутирания крак на френския гражданин се вижда и на кутии цигари, продавани и у нас

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

"Моят клиент се чувства предаден, с наранено достойнство, като вижда, че инвалидността му е показана на цигарените пакети с тютюневи изделия. Трябва да признаем, че не е много приятно", сподели адвокатът.

Фитанте е писал до болницата, за да разбере как в крайна сметка се използват такива снимки.

Запитването към Европейската комисия е за това, че тя отговаря за разпространението на такива изображения върху всички пакети от цигари в ЕС.

Адвокатът заяви, че ЕК обикновено използва снимки от база данни, които се проверяват и публикуват със съгласието на лицето.

Предложения за изображения върху цигарени кутии, разглеждани от Европейската комисия през 2004 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Има ли и други подобни случаи

През 2016 г. жена разпозна починалия си от шарка съпруг върху кутия от цигари. Снимката е публикувана без знанието на семейството.

Снимката на починалия три години по-рано работник от ТЕЦ "Бобов дол" Кирил Богословов от дупнишкото село Червен брег се появи на кутиите на много видове цигари в Европа и България, алармира тогава viaranews.com.

На въпросите как и защо снимките на Кирил са попаднали на кутиите с цигари, от фирма "Булгартабак" са отговорили, че снимките се спускат от Европарламента.

В началото на октомври 2016 г. 54-годишния германец Харалд Молтер също изпаднал в шок от една такава снимка, когато разпознал себе си върху кутия цигари. Снимката изобразява човек с аспиратор в болнично легло. "Това със сигурност съм аз, след претърпяна мозъчна операция през 2001 г", заявява той.

Молтер не може да си обясни как снимката му е попаднала върху цигарените кутии, тъй като производителите на цигари нямат авторски права върху нея.

През юни с.г. австрийка разпознала на снимка починалия си съпруг. В Белгия пък мъж видя на кутията умиращия си баща.

Какво отговарят от Брюксел

На запитвания от потърпевши Европейската комисия заяви, че е получавала оплаквания от лица във връзка с използване на техни снимки върху опаковки с тютюневи изделия без тяхно съгласие. От ЕК подчертават обаче, твърдят, че всички хора на снимките са информирани, че техни фотографии ще бъдат включени в европейската галерия с изображения и използвани. За целта дори сключват договор.

Екип от юристи се грижи за спазване на авторските права и по тази причина от Еврокомисията са категорични, че всякакви прилики с други личности са чисто съвпадение и припознаване.