Един човек е загинал в паника, след като скочил от втория етаж по време на земетресението в Северозападна Турция снощи. Това съобщи министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа, цитиран от държавната турска телевизия ТРТ-Хабер и БТА.

Земетресение с магнитуд 4,9 разлюля северозападния турски окръг Чанаккале. Трусът е станал в 21:38 ч. местно време (20:38 ч. бълг. вр.) в района на град Йенидже на дълбочина 10,44 км.

Земетресението бе усетено в Истанбул и в други съседни окръзи.

По време на земетресението гражданин, живеещ в Бурса, е бил тежко ранен, след като е скочил от втория етаж заради обхванала го паника. Пострадалият човек е бил откаран с линейка в болница, но въпреки усилията на лекарите е починал, каза министър Коджа.

Д-р Орхан Татар, генерален директор по въпросите, свързани със земетресенията и намаляването на риска от тях в АФАД (Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации), каза снощи пред ТРТ-Хабер, че земетресението е станало на необичаен, "изненадващ разлом".

Днес водещият турски сеизмолог проф. д-р Шюкрю Ерсой каза, че по тази разломна линия е възможно да стане трус с магнитуд дори от седма степен, информира телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Земетресение с магнитуд 5,4 разтърси и района на иранско-пакистанската граница

Земетресение със сила 5,4 разтърси разтърси района на иранско-пакистанската граница - зона, наскоро пострадала от опустошителни наводнения, предаде ДПА.

Според Геофизичния институт на САЩ трусът е станал в провинция Систан и Белуджистан на дълбочина от 35 км в 04:20 ч. тази сутрин по Гринуич. Засега няма данни за жертви и разрушения.

В последните дни в същата провинция се изсипалите необичайно проливни валежи, които предизвикаха големи наводнения. Според иранската държавна новинарска агенция ИРНА водната стихия е оставила без електричество и водоснабдяване десетки градове. Пострадали са хиляди хора.

В съседен Пакистан, който граничи с провинцията, наскоро също имаше бури, придружени от опустошителни наводнения.

Водното бедствие наложи миналата седмица хиляди жители на икономически важния пакистански пристанищен град Гвадар да бъдат евакуирани в безопасност, а в резултат на екстремните метеорологични условия десетки хора в цял Пакистан загубиха живота си.

Регионът, в който се събират Арабската, Индийската и Евразийската тектонска плоча, често е разтърсван от земетресения. По данни на ООН при поредицата разрушителни земетресения в Афганистан през есента на миналата година са загинали над 1500 души.