Земетресение с магнитуд 5,2 разлюля днес югоизточния турски окръг Малатия, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД). Трусът е регистриран в 16:04 ч. местно време (15:04 ч. бълг. време). Епицентърът на земетресението е бил в град Батталгази, а дълбочината му е била 13,9 километра.

Земетресението е предизвикало много силна паника сред населението. Хората са побягнали панически навън.

Трусът е усетен в окръзите Адъянам, Кахраманмараш, Газиантеп, Шанлъурфа, Мардин, информират телевизиите СиЕнЕн-Тюрк и НТВ.

Земетресението е продължило около 30 секунди, споделят очевидци, цитирани от телевизиите.

По данни на Евросредиземноморския сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 5,5, допълва БТА.

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая, министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа, както и валията на Малатия Ерсин Язъджъ посочиха, че на този етап няма информация за пострадали хора.

Йерликая каза, че много екипи на АФАД са изпратени в района, за да извършват обследване на терен за възможни щети.

От АФАД посочиха, че са получени много телефонни обаждания от граждани на спешния телефонен номер 112 за паднала мазилка в жилищата им.

Кметът на Батталгази Осман Гюдер каза, че хората, които са побягнали от домовете и офисите си, масово са се качили в автомобилите си и в момента движението в града е натоварено.

Валията на Малатия отправи предупреждения към гражданите да стоят далеч от сгради с нанесени щети от земетресенията на 6 февруари м.г..

Малатия е сред окръзите, които бяха силно засегнати при унищожителните земетресения през февруари със сила 7,7 и 7,8, при които загинаха над 50 хиляди души.

Турски сеизмолози, сред които водещият учен проф. д-р Шюкрю Ерсой, предупреждават, че трусовете след разрушителните земетресения от февруари може да продължат до две години, посочва държавната телевизия ТРТ-Хабер.