Италианският премиер Джорджа Мелони отстрани временно от партията си депутат, носил пистолет на новогодишно парти, който произвел изстрел и бил ранен един човек, предадоха АНСА и Франс прес.

"Поисках депутатът Емануеле Поцоло да бъде изправен пред етичната комисия на "Италиански братя" и докато се чака нейното решение, той да бъде отстранен от партията", заяви на годишната си пресконференция Мелони.

Случаят повдигна въпроса защо парламентарист ходи по партита въоръжен и постави в неудобно положение партията на Мелони "Италиански братя".

Депутатът заяви относно инцидента, че изстрелът е бил произведен с редовен пистолет случайно, но каза, че не той е стрелял.

Тези обяснения не удовлетвориха Мелони, която днес заяви, че в този случай някой е проявил безотговорно поведение и този безотговорен човек е притежателят на оръжието.

Тя добави, че такова поведение не е подобаващо на един италианец и още по-малко на един парламентарист от нейната партия. "По случая аз държа да проява строгост, както виждате", подчерта тя.

Прокуратурата е започнала разследване. 

Италиански журналисти бойкотираха годишната пресконференция на Мелони

Мелони обяви отстраняването на Поцоло на годишната си пресконференция, която италианските журналисти бойкотираха. Това стана в знак на протест срещу законопроект, който, според тях, заглушава гласа им, предаде Франс прес.

Бойкотът беше от страна на членове на Националната федерация на италианската преса. Техните места в залата за пресконференции в сградата на италианския парламент, където се проведе пресконференцията на Мелони, останаха празни. Журналистите протестираха срещу законопроект, приет в Камарата на депутатите миналия месец, но по който предстоят дебатите в Сената.

По време на пресконференцията днес Карло Бартоли, председател на Националния орден на журналистите, организиращ годишната пресконференция на Мелони, показа празните места, на които е трябвало да седят неговите колеги от Федерацията. "Обезпокоени сме от една законодателна промяна, която може да изложи на опасност информациите в съдебната система", заяви той и подчерта, че става дума за мярка, която намалява правото на гражданите на свободна информация.

Предложеният нормативен акт забранява на журналистите да публикуват информации относно арестите на публични личности преди края на предварителното разследване. Предложението е внесено от член на центристката партия "Действие".

На пресконференцията днес Мелоди се защити, като подчерта, че става дума за парламентарна, а не за правителствена инициатива за законодателна мярка. Но същевременно тя защити тази мярка и каза, че не вижда в нея опит да се запуши устата на журналистите, а опит за постигане на баланс между правото да информираш и правото на гражданите да бъдат защитени, преди да бъдат осъдени и преди да могат да упражнят правото си на защита. Чрез тази мярка такива граждани няма да се озоват в медиите и тяхната чест няма да бъде изложена на риск, обясни премиерът.

Според антисистемното "Движение 5 звезди" тази законодателна мярка цели да остави ненаказани действията на корумпирани личности.

Въпреки бойкотът, десетки журналисти присъстваха на пресконференцията на Мелони, която продължи над 3 часа и на която Мелони отговори на редица въпроси, сред които такива за бюджета на Италия, за европейския стабилизационен механизъм, за италианската политика в областта на миграцията, за отношенията с Африка, за изкуствения интелект, за приоритетите на италианското ротационно председателство на Г-7, за антисемитизма и конфликтите в Украйна и за ивицата Газа, за приватизацията на компании с държавно участие и много други теми.

Пресконференцията трябваше да се проведе в края на миналата година, но беше отложена на два пъти заради здравословен проблем на Мелони.