61-годишен блогър, осъден в Беларус, защото нарисувал карикатура на президента Александър Лукашенко, почина в затвора, предаде Асошиейтед прес, като се позова на водещата правозащитна организация в бившата съветска република.

Николай Климович, родом от южната част на страната, е починал в затвор в североизточния град Витебск в неделя - само два месеца след като е започнал да изтърпява наказанието си, съобщи вчера центърът "Вясна".

През февруари Климович бил осъден на една година затвор за това, че нарисувал карикатура на Лукашенко и я споделил в социални мрежи. По време на процеса той получил няколко сърдечни пристъпа.

Още преди произнасянето на присъдата Климович предупредил, че може да почине в затвора, тъй като се нуждае от голямо количество силни лекарства, обърна внимание "Вясна". Той е бил признат за инвалид, след като получил удар и претърпял много сложна операция на сърцето.

По време на процеса мъжът казал пред репортери, че е съден заради своята "много твърда" подкрепа за Украйна и опозицията си срещу руската инвазия в съседната страна, както и срещу политиката на Лукашенко.

Генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич изрази съжаление за кончината на Николай Климович. "Моите мисли са с неговото семейство и приятели", написа тя в "Туитър".