Стотици са били задържани на протест в Берлин срещу наложените заради коронавируса ограничения, съобщи берлинската полиция, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

"На улица "Унтер ден линден" имаше сблъсъци, бяха извършени арести", съобщи говорителка на полицията. Силите на реда разпръснаха протеста, тъй като протестиращите не спазваха социалната дистанция и много от тях не носеха маски.

Пострадали са седем полицаи. Арестувани са 300 протестиращи.

В протеста участваха около 20 000 души, по данни на полицията. Те преминаха през центъра на германската столица, искайки отмяна на мерките за борба с коронавируса, които според тях ограничават свободата им.

Снимка: БТА

Ройтерс съобщава, че в протеста са участвали около 38 000 души. 3000 полицаи бяха разположени, за да контролират ситуацията.

Общо по време на коронавирусната епидемия в Германия се заразиха 240 986 души, смъртните случаи са 9289.

Крайнодесни екстремисти се опитаха да влязат в германския парламент. 

Това се случи, след като полицията нареди на протестиращите да се разпръснат по време на шествието им през Берлин, но те се събраха край Брандебургската врата както беше планирано по-рано.

Записи на инцидента показват стотици хора, някои от които размахват германското знаме, използвано в периода 1871-1918 г., които тичат към сградата на Бундестага и по стълбите. Полицията потвърди в Туитър, че няколко души са пробили кордона пред парламента и са достигнали "стълбите на сградата на Райхстага, но не и самата сграда". По техни думи полицаите са били целени с камъни и бутилки".

Министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер разкритикува днес инцидентите при вчерашната демонстрация в Берлин срещу ограниченията, свързани с паднемията от Ковид-19, като неприемливи, предаде Франс прес.

Неприемливо е "екстремисти и размирници" да се опитват да проникнат в централата на Камарата на депутатите - символичен център на нашата демокрация, заяви днес в неделното издание на в. "Билд" вътрешният министър Зеехофер.

 

В Англия и Франция също вчера се състояха протести срещу мерките за коронавируса. Докато протестът в Париж бе малоброен, по улиците на Лондон се събраха хиляди с плакати "Коронавирусът е хипноза", "Коронавирусът е конспирация".

Снимка: БТА

Протестът събра на площада "Трафалгар" хора с различни виждания: скептици по отношение на заплахата от коронавируса, подкрепящи конспиративните теории за мобилната 5G мрежа и противници на ваксините. Издигайки лозунги срещу Световната здравна организация, Бил Гейтс и правителствените ограничения за намаляване разпространението на вируса, демонстрантите призоваха да се премахнат ограниченията за движение и задължителното носене на маски. На много плакати пандемията от коронавируса бе заклеймена като "измислица" и "фалшификат", уточнява БНР.

Сред говорителите на протеста бяха Пиърс Корбин - синоптик и по-голям брат на бившия лидер на лейбъристите Джереми Корбин, бившият журналист по здравни въпроси доктор Върнън Коулман и писателят и общественик Дейвид Айк - автор на конспиративни теории.

Подобен, но по-скромен като посещаемост протест, се състоя и във втория по големина британски град Бирмингам.

Протест срещу ограниченията заради пандемията от коронавирус имаше и пред парламента в канадската столица Отава. Според недоволните мерките не само пречат на свободата на хората, но и затруднява икономиката на страната.