През нощта руските войски нанесоха масиран въздушен удар по украински територии с помощта на ирански дронове камикадзе "Шахид-136", съобщи Генералният щаб на украинските въоръжени сили в сутрешната си сводка.

По предварителни данни са били изстреляни общо 21 безпилотни летателни апарата, 16 от които са били свалени от ВСУ. Украинските военновъздушни сили заявиха, че дроновете са били изстреляни от Брянска област.

През нощта беше обявена въздушна тревога в Киев, Киевска, Черниговска, Полтавска, Черкаска, Житомирска, Сумска, Ривненска, Хмелницка, Днепропетровска, Тернополска, Запорожка, Донецка и Кировоградска област.

Системите за противовъздушна отбрана са задействани в Киевска, Житомирска и Хмелницка област. По данни на военната администрация на град Киев около Киев са били засечени и свалени осем безпилотни самолета.

В резултат на нападението в Киевска област са загинали трима души, а седем са били ранени, петима са неизвестност. Повреден е един граждански обект. От Държавната служба на Украйна за извънредни ситуации уточниха, че в град Ржишчев частично са разрушени четвъртият и петият етаж на две общежития и триетажна учебна сграда на професионален лицей. Там е избухнал пожар.

Три безпилотни самолета са били свалени в Житомирска област, а в региона е била повредена инфраструктура.

Тази сутрин Черноморският флот на Русия е отблъснал атака на безпилотни самолети в залива на Севастопол, съобщи губернаторът на града Михаил Развозжаев.

"Бяха унищожени общо три обекта при опит да проникнат в пространството над залива, нашите моряци стреляха по тях със стрелково оръжие. Силите за противовъздушна отбрана също обстреляха въздушната цел", написа той в своя канал в Telegram.

Според Развозжаев бойните кораби не са пострадали в резултат на нападението, но прозорците на няколко сгради са изпочупени от експлозиите на унищожените дронове. Няма пострадали.

На видео, публикувано в социалните мрежи обаче се вижда горяща точка в морето край брега.

По-рано местни жители съобщиха в социалните мрежи за звуци от експлозии в Севастопол. В сряда сутринта каналът в Telegram на градската дирекция за развитие на пътната инфраструктура съобщи, че движението на морския пътнически транспорт в Севастопол е преустановено.