108 души, свързани с калабрийската мафия Ндрангета, бяха арестувани от италианските карабинери, съобщи АНСА, цитирана от БТА. Полицейски операции се провеждат и в Германия, Белгия, Франция, Португалия и Испания, както и от службите "Европол" и "Евроюст", предаде Ройтерс. 

Арестите в Италия са в рамките на мащабна операция с кодово име "Еврика", насочена срещу кланове, принадлежащи към мафията, базирана в Калабрия, предимно срещу т. нар. Нирта-Странджо и Морабито.  цел бъде разбита международна мрежа за разпространение на наркотици.

Заподозрените са обвинени в престъпления, включващи връзки с мафията, международен трафик на наркотици, трафик на оръжие и пране на пари. В рамките на операцията са извършени обиски в италианските градове Катандзаро, Вибо Валентия, Пескара, Милано, Салерно, Катания, Савона, Болоня, Виченца, Акуила, Анкона, Рим и Каляри.  

Смята се, че Ндрангета се е превърнала в най-могъщия синдикат на организираната престъпност в Италия благодарение на контрола си над голяма част от кокаина, който пристига в Европа, а обхватът ѝ се е разпрострял извън Южна Италия и е надхвърлил границите на страната. Ндрангета се смята и за една от най-големите и най-мощни престъпни организации на континента.

Снимка: БТА/AП

Отделно от това, полицията в Германия арестува десетки хора в цялата страна, също в рамките на разследването срещу Ндрангета, съобщиха германските прокуратура и полиция, цитирани от Ройтерс.

Прокуратурите в Дюселдорф, Кобленц, Саарбрюкен и Мюнхен, както и разследващите служби в германските провинции Бавария, Северен Рейн-Вестфалия, Райнланд-Пфалц, Тюрингия и Саар, съобщиха за мащабната операция в цяла Европа в съвместно съобщение за пресата, цитирано от ДПА.

Има и шестима арестувани в Белгия, трима - във Франция и още трима - в Португалия, Румъния и Испания. 

Лицата, срещу които е насочена акцията, са обвинени в пране на пари, укриване на данъци, измами, контрабанда на наркотици и други престъпления.

Снимка: БТА/AП