334 души бяха задържани при мащабна операция на италианските карабинери срещу калабрийската мафия Ндрангета. Арести на мафиоти са извършени и в три европейски държави - България, Германия и Швейцария, съобщи в. "Кориере дела Сера". 

Операцията е започнала рано тази сутрин в 12 италиански региона, като целта са били политици, счетоводители, адвокати, предприемачи и т.н, свързани с Ндрангета. Запорирани са активи за над 15 милиона евро. Сред задържаните са бившият депутат от партията на Силвио Берлускони „Форца Италия” Джанкарло Пители, кметът на Вибо Пицо Джанлука Калипо, шефът на общинската полиция на Вибо Валентиа Филипо Неши, представител на съда на Вибо Валентиа и известният бизнесмен Марио Артуса.

"Това е най-голямото разследване след мегапроцеса в Палермо. Всички заподозрени са общо 416 души. В мащабната операция срещу калабрийската мафия участваха над 2500 души от спецчастите на карабинерите, но също и на екипи парашутисти, мобилни отряди, екипи с кучета", обясни пред медиите окръжният прокурор на Катандзаро Никола Гратери.

При разследването е изплувало на бял свят преплитането на интереси между клановете и представители на политиката и бизнеса. Следователите са документирали срещи и съвещания между босове и членове на Ндрангета. Обвиненията варират от връзки с мафията до убийства, изнудвания, рекет, лихварство, фиктивно притежаване на собственост, пране на пари и др. Престъпната история на обвиняемите е описана от властите върху 13 500 страници. Над 5 млн.листа хартия, принтирани на различни места от тези на арестите по съображения за сигурност, са били транспортирани с бронирани камиони, за да бъдат връчени на обвиняемите.