Малта стана първата страна от ЕС, поставила поне една доза ваксина срещу Cpvod-19 на 70 на сто от пълнолетното си население, показват данни на министерството на здравеопазването, предаде ДПА.

"Днес достигнахме колективен имунитет", обяви на пресконференция малтийският здравен министър Крис Ферне. Той подчерта, че "ваксината е оръжие срещу вируса".

Островната страна с население от около половин милион души е приложила 475 хиляди ваксинни дози към днешна дата. Малко под 42 процента от хората над 16 години са напълно ваксинирани.

От три седмици в Малта не е регистриран смъртен случай, свързан с коронавируса. Новозаразените за денонощие средно са едва трима, отбеляза Франс прес.

От 1 юни в Малта ще бъде разрешено ходенето на плаж без маска. От 1 юли хората със завършен ваксинационен цикъл няма вече да са задължени да носят маска на открито, когато се разхождат сами или с още един човек, стига той също да е ваксиниран.

Междувременно генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че новият коронавирус е отнел живота на най-малко 115 хиляди здравни работници от началото на пандемията. Той говори при откриването на годишната сесия на СЗО.

"Мнозина (здравни работници) се заразиха и макар че наличните данни са оскъдни, по наши оценки най-малко 115 хиляди (от тях) са платили най-високата цена в служба на другите", каза генералният директор на СЗО в началото на 74-ата Световна здравна асамблея. Тя ще продължи до 1 юни и, както и миналата година, ще премине във видеоконферентен формат.