При самолетна катастрофа в бразилската Амазония загинаха 14 души в събота, предаде Ройтерс, като се позова на губернатора на щата Уилсън Лима.

Самолетът се е разбил в провинция Барселос.

Малкият витлов самолет е бил към края на своето пътуване на около 400 км между Манаус, столицата на щата Амазонас, и отдалечения град Барселос в джунглата, когато пада. Всички на борда - 12 пътници и двама души екипаж са загинали при катастрофата.

Започнало е разследване за причините за инцидента. Държавният секретар по сигурността на щата Амазонас Винисиус Алмейда каза, че първоначалната информация предполага, че самолетът се е разбил, след като е излязъл от пистата, когато се е спуснал в Барселос по време на силен дъжд и слаба видимост.

"Екипите ни работят, за да окажат необходимата помощ. Съчувствието ми и молитвите ми са със семействата и приятелите на загиналите", заяви губернаторът на щата Амазонас Уилсън Лима в социалната платформа "Екс", известна до неотдавна като "Туитър".

Бразилският новинарски сайт G1 съобщи, че самолетът е EMB-110, двумоторен турбовитлов двигател, произведен от бразилския производител на самолети Embraer. Авиокомпанията "Маанаус Аеротакси" (Manaus Aerotaxi), собственик на самолета, заяви, че машината и неговият екипаж са отговаряли на всички необходими изисквания, за да летят.

Кметът на Барселос Едсон де Паула Родригес Мендес каза пред CNN, че самолетът е бил нает от бизнесмен, който работи на местно ниво в областта на риболова.

Пътниците са били негови приятели от други части на Бразилия, които се занимават с този вид спорт. Властите казаха, че телата на жертвите ще бъдат отведени в Манаус за официална идентификация.

Барселос е популярна туристическа дестинация, тъй като се намира близо до няколко национални парка. Септември се счита за началото на пиковия риболовен сезон в Амазонас. Щатът е особено известен със своите различни видове декоративни риби като tucunaré - известен също като паунов бас.

В някои бразилски медии се появиха информации, че сред загиналите има американски граждани. Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди достоверността на тези информации.